Siden midten av januar har flom og kraftig regnvær krevd minst 176 menneskeliv og gjort mer enn 170 000 hjemløse i Malawi. – Hovedprioriteten nå er å skaffe folk mat og nødvendig utstyr, sier nødhjelpskoordinator Jan-Egil Mosand.

Flere hus er ødelagt i byen Chikwawa sør i landet. Foto Cadecom.

Mosand reiste til Malawi i forrige uke, kort tid etter omfanget av naturkatastrofen ble klart.

– Situasjonen er svært dramatisk for menneskene sør i Malawi. Vannmengdene som har kommet de siste døgnene er så enorme at hverken drenering eller elvene klarer å sluke det unna, forklarte Mosand til NRK.

Presidenten i Malawi har erklært unntakstilstand i 15 av landets 28 distrikter. Til sammen er mer enn 600 000 mennesker direkte berørte av flommen. Myndighetene, FN og hjelpeorganisasjoner jobber nå på spreng med å holde vannmassene unna, og å nå ut til dem som er rammet.

Vanskelig hjelpearbeid

Flommen har ødelagt infrastruktur som veier og broer, og hjelpearbeidet er utfordrende. Omkring 26 000 mennesker er så isolerte at det krever båter og helikopter for å nå dem. Caritas Norge og Caritas Malawi koordinerer sin hjelpeinnsats med myndighetene.

– I flere distrikter har lokale Caritas-organisasjoner allerede gått i gang med utdeling av nødvendig utstyr til rammede. Nå ønsker vi å trappe opp innsatsen og øke distribusjonen av mat, sier Mosand som har bistått Caritas Malawi i å få på plass den første nødhjelpsresponsen.

Mosand er bekymret for matsikkerheten for mennesker i området på lengre sikt. Landbruk er den viktigste næringsveien for folk i Malawi, og nesten hele landet er avhengige av denne produksjonen. Nå er mange avlinger skylt bort av flommen, og landet kan stå overfor en potensiell sultkatastrofe.

Foto: Cadecom.

Får ikke gå på skole

Situasjonen har også alvorlige konsekvenser for barna i Malawi, som blir forhindret fra å gå på skole.

– Mange skoler er ødelagt av flommen, andre fungerer nå som husly for dem som er fordrevet. Derfor er det omtrent 200 000 elever som ikke har kunnet gå på skole, og som går glipp av viktig læring, sier Mosand.

De enorme nedbørsmengdene i regionen har også rammet Malawis naboland Zambia og Mosambik. Til sammen er det nærmere 1 million mennesker som nå trenger hjelp i disse områdene. På grunn av klimaendringene er dette situasjoner vi kan komme til å se mer av i fremtiden.

Ønsker du å støtte vårt arbeid i Malawi?

Gi ditt bidrag til Caritas på kontonummer 8200.01.93433 eller på våre nettsider www.caritas.no. Merk innbetalingen «Malawi». Du kan også gi et bidrag ved å sende SMS med kodeord CARITAS til 2090 (kr 100,-).