Caritas sikrer skolegang for syriske flyktningbarn.

//Caritas sikrer skolegang for syriske flyktningbarn.

Det er vanskelig for Amar å tenke på livet tilbake i Syria. Det var et perfekt liv. Hun hadde et flott hjem og en hage hvor hennes fire barn elsket å leke. Nå bor familien hennes i en liten leilighet i Amman, Jordan.

Barna er redde for lyden av fly, som minner dem om da huset deres i Damaskus ble bombet. Familien rømte fra Syria, kun med klærne de hadde på seg. Men når barna til Amar nå samler seg rundt henne i leiligheten, smiler og ler de mens de veksler mellom å klype hverandre og holde hender. De har akkurat kommet hjem fra skolen. Takket være utdanningsprogrammet som Caritas Jordan, CRS og CAFOD tilbyr, har de mulighet til å gå på skolen.

Tre av barna til Amar – Dania, 9, Rama, 10 og Omar 7 – gjør lekser hjemme i Amman, Jordan. De går nå på offentlig skole alle tre og i tillegg får de ekstra leksehjelp av Caritas til engelsk og andres fag. Foto: Caritas Jordan

Barna til Amar – Dania, 9, Rama, 10 og Omar 7 – gjør lekser hjemme i Amman, Jordan. De går nå på offentlig skole alle tre og i tillegg får de ekstra leksehjelp av Caritas til engelsk og andres fag. Foto: Caritas Jordan

I Jordan er det nå minst 600 000 registrerte Syriske flyktninger, men det uoffisielle antallet syriske flyktninger skal være det dobbelte. Mer enn halvparten er barn. Mange av disse barna går ikke på skole og har traumatiske opplevelser fra krigen. På grunn av et økende antall flyktninger, få ressurser i Jordan og fulle klasserom, er det mange syriske barn som ikke får gå på skole. Caritas programmet sikrer at Syriske flyktninger får tilgang til utdanning. For barn som har falt ut av skolesystemet, tilbyr Caritas Jordan timer spesielt for at de kan ta igjen det tapte og komme tilbake til normal skolegang. Veiledningstimene som blir tilbudt av Caritas Jordan gir ekstra støtte til elever i det offentlige skolesystemet så de ikke skal henge etter og et tilbud om førskole hjelper yngre barn til å bli klare for å begynne på skolen.

Amar sin 10 år gamle datter, Rama, går i 5. klasse. «Jeg føler at hvis jeg ikke hadde fått veiledningstimer, kunne jeg ikke ha begynt på skolen i år.» Foto: Caritas Jordan

Amar sin 10 år gamle datter, Rama, går i 5. klasse. «Jeg føler at hvis jeg ikke hadde fått veiledningstimer, kunne jeg ikke ha begynt på skolen i år.» Foto: Caritas Jordan

«I løpet av fem år har disse barna vært vitne til mye», sier Samar Bandak, utdanningskoordinator i Caritas Jordan. «De har vært vitne til vold, krig og flukt, og nå lever de i veldig vanskelige forhold. I tillegg til traumene, ligger barna flere år etter på skolen.»
Utdanning er helt nødvendig for disse barna – ikke bare for fremtiden, men også for å tilby et trygt oppholdssted hvor de kan få nye venner og være barn igjen. Rådgivning er en del av utdanningsprogrammet til Caritas Jordan for å hjelpe barna med å bearbeide vanskelige minner.
«Når Caritas Jordan tilbyr utdanning, så er det ut av kjærlighet», sier Samar. «Det vi ønsker alle sammen er at den støtten disse barna får av oss vil hjelpe dem med å beholde håpet for en bedre fremtid.»

Amar var lettet da hun fikk vite om programmet. Hun meldte barna på oppstartstimer for å ta igjen tiden uten skolegang og de er veldig fornøyde da de kom hjem etter timene. «Jeg var så lykkelig fordi mine barn var lykkelige», sier Amar. «Barna kom hjem og fortalte om alt de hadde lært på skolen.» Nå har alle de fire barna hennes fullført oppstartstimene og har begynt på vanlige skoler. I tillegg får de fortsatt ekstra hjelp og rådgivningstimer fra Caritas Jordan. Og Amar har lagt merke til at barna er mindre redde og bekymret.

Da hun ble spurt om hvorfor utdanning er så viktig, svarte Amar med et arabisk utrykk, «Å lære gir lys.»

 

 

2018-02-05T14:48:40+00:00 17th september, 2016|

About the Author: