Flom og jordras i Colombia

//Flom og jordras i Colombia

293 mennesker er bekreftet omkommet og over 200 er savnet etter et jord- og steinras i byen Mocoa i regionen Putumayo i Colombia natt til 1. april. I tillegg er det meldt om 332 skadde. 43 000 mennesker er berørt av katastrofen.  Hus og infrastruktur er totalt ødelagt.  Caritas er på plass for å hjelpe ofrene.

Foto: Caritas Colombia

Etter som tiden går svinner håpet om å finne overlevende i ruinene. (Foto: Caritas Colombia)

Raset ble utløst av store regnmengder (130 mm på noen få timer), som førte til at tre elver rundt Mocoa gikk utover sine bredder samtidig. Over lengre tid har avskoging vært et problem i området og dette er med på å forsterke ødeleggelsene.  Den colombianske avisa Semana.com skriver at en rapport som ble offentliggjort for ni  måneder siden konkluderte med at det var stor risiko for skred i området rundt Mocoa, uten at myndighetene gjorde noe med dette.

Hele nabolag i ruiner

17 nabolag i Mocoa er berørt av raset. Tre av nabolagene har et skadeomfang på 70 prosent, to er lagt i ruiner, ni broer har kollapset, ni veier er skylt bort og fire skoler er ødelagt. Folk mangler strøm og rent vann. Situasjonen er uoversiktlig og kaotisk. Letearbeidet pågår fortsatt, men ettersom tiden går,  svinner håpet om å finne overlevende. Myndighetene arbeider også på spreng for å få begravet de omkomne og unngå spredning av sykdommer.

Hjelpen kommer fram 

Enkelte nabolag i Mocoa ble totalt ødelagt av jord- og steinraset.(Foto: Caritas Colombia)

Enkelte nabolag i Mocoa ble totalt ødelagt av jord- og steinraset.(Foto: Caritas Colombia)

Caritas Colombia har satt i gang arbeidet med å hjelpe ofrene i Mocoa. Organisasjonen har foreløpig sendt to nødhjelps-spesialister til byen og er med i en nasjonal gruppe som organiserer redningsarbeidet. Caritas lokalt i Mocoa er med i arbeidet for å koordinere de statlige redningsmannskapene. De tilbyr i tillegg psyko-sosial støtte til de pårørende og midlertidig husly til de som har mistet hjemmene sine og deler ut mat og drikkevann.

Msgr Hector Fabio Henao Gaviria,direktør i Caritas Colombia, forteller at de jobber med å evaluere situasjonen og behovene til ofrene.

– Vi gjør en innsats for å nå ut til de mest sårbare menneskene som barn, eldre og kvinner. Vi står sammen med de berørte, for å finne de beste løsningene og de beste metodene for å bygge opp igjen Mocoa på en sikrere måte, slik at dette ikke kan skje igjen, sier han.

Saken ble oppdatert 7. april kl. 15:30

2018-02-05T14:48:33+00:00 5th april, 2017|

About the Author: