Krigen i Syria går inn i sitt åttende år

//Krigen i Syria går inn i sitt åttende år

Krigen i Syria går i dag inn i sitt åttende år og fortsetter å ødelegge millioner av liv. Nesten 12 millioner mennesker trenger nødhjelp. Caritas Syria håndterer krisen hver eneste dag, støtter ofrene for volden og gir livreddende hjelp.

Av Patrick Nocholson/Caritas Internationalis. Oversatt av Caritas Norge

Read English version here

I løpet av krigen har halvparten av landets befolkning blitt drevet på flukt. Seks millioner av disse er på flukt i sitt eget land og bor i okkuperte områder hvor det er vanskelig å komme til med hjelp. Mange Caritas-ansatte og frivillige er selv fordrevet.

Halvparten av Syrias befolkning er tvunget på flukt på grunn av krigen. Foto: Hanan Bali/Caritas

Femten år gamle Rabee Zarife flyttet til Damaskus med sin familie da volden brøt ut i landsbyen deres på grensen til hovedstaden. Hans far ble drept da en bombe traff familiens butikk.  Rabee overlevde, men mistet beina i angrepet.

«Jeg lå på bakken i stor smerte, og skjønte ikke hva som skjedde med meg. Jeg hørte stemmen til min far: Rabee, ikke dø, hold deg i live. Hjertet mitt hadde sluttet å slå og de trodde at jeg var død. En sykepleier dekket ansiktet mitt, men hun la merke til at jeg flyttet litt på hånden min. Da ga begynte de å gi meg strømstøt igjen og jeg kom tilbake til livet. Jeg hørte på min far og fortsatte å leve», forteller han.

En gruppe fra Caritas Syria møtte Rabee på sykehuset i Damaskus etter ulykken og begynte å gi familien mat, klær, medisiner og psykologisk støtte, samt medisinsk utstyr til Rabee (rullestol, gåstol, krykker). Caritas samarbeidet også med andre veldedige organisasjoner, for å skaffe han proteser til beina.

Rabee Zarife mistet faren i et bombeangrep og ble selv alvorlig skadet. Foto: Caritas Syria

«I fjor trengte Rabee hjelp til alt hele tiden», forteller moren hans.

«Han forflyttet seg som en baby, krøp og fulgte meg rundt i leiligheten. Jeg følte at hjertet mitt gikk i knas hver gang jeg så på de manglende beina hans. Nå gleden jeg føler ubeskrivelig når jeg ser ham stå på sine proteser, at han prøver å bli uavhengig igjen. Det betyr all verden for meg», sier hun.

Andelen fattige i Syria er svært høy etter sju års krig. Beregninger antyder at omtrent seks av ti syrere lever i ekstrem fattigdom og ikke klarer å kjøpe viktige matvarer.

Nessrine bor i Hassakeh. Hun hadde ikke råd til å kjøpe morsmelkerstatning til tvillingdøtrene sine. Siden de ble født, har hun gitt dem kumelk og dette har påvirket tvillingenes vekst, forverret helsen deres og gjort deres mor desperat bekymret.

Helsen til Nessrines tvillingdøtre er mye bedre etter at hun fikk hjelp av Caritas. Foto: Caritas Syria

«I begynnelsen, da de gråt av sult, fylte skrikingen deres hele nabolaget. Etter at de fikk kumelk, ble de svært svake, og gråten deres var nesten ikke hørbar», forteller Nessrine

Da Nessrine søkte hjelp hos Caritas, hjalp Hassakeh-teamet henne med å henvise henne til en lege hvor hun kunne fikk næringsrik babymelk til barna sine hver måned.

Nylig oppsøkte Caritas henne igjen for å sjekke hvordan det gikk med barna. De har lagt på seg og helsen deres er mye bedre.

«Uten hjelp fra Caritas hadde jeg mistet barna mine eller jeg hadde vært nødt til å sette meg i stor gjeld for å kjøpe melk og få behandling. Jeg takker dere fra dypet av mitt hjerte, for å ha reddet livet til barna mine», sier hun.

Khaled, (45) bor i et rom i et av Lattakia’s fattige nabolag, han har flyktet fra Aleppo med familien sin.

«Vi ble tvunget til å forlate Aleppo fordi situasjonen ble veldig vanskelig der. Da vi kom til Lattakia’ hadde vi det svært vanskelig både psykisk og økonomisk. I tillegg hadde vi helseproblemer. Vi fant ikke noe sted å bo bortsett fra dette lille rommet under trappa i denne bygningen. Dessverre har det ingen vinduer som kan gi oss frisk luft eller lys i løpet av dagen». Caritas tilbød dem husleiestøtte som har gjort det mulig for dem å leie et rom i et bedre strøk hvor de kan få litt sollys i løpet av dagen.

«Caritas er lyset som kom tilbake til livet vårt», sier Khaled.

Caritas gir rådgiving, husleiestøtte,  og hjelp til nødvendigheter som mat, oppvarming, vann og klær, støtte til utdannelse og hjelp til å finne jobb. Foto: Patrick Nicholson/Caritas

Ifølge Verdens Helseorganisasjon har 57 av Syrias sykehus blitt skadet i krigen, mens 37 prosent ikke lenger fungerer. Den farmasøytiske industrien er blitt ødelagt og helseutgiftene har steget dramatisk. Behandling og medisin er blitt en luksus for mange familier.

Abu Marek 75 bor i et telt med kona si. De strever for å få tak den medisinen de trenger.

«Vi er gamle og vi trenger medisiner hver måned. Det vanskeligste er å skaffe penger til å betale for medisinen. Vi har knapt nok til å spise hver dag», sier han.

Caritas Homs registrerte Abu Malek og kona hans i et medisinsk prosjekt og tilbød han  briller samt medisiner hver måned.

«Jeg vet ikke hvordan jeg skal få takket dem. Tidligere var slutten av måneden et stort problem for oss fordi det betød at vi nesten var gått tom for medisiner. Nå trenger vi ikke bekymre oss for det», sier Abu Malek.

Antallet menneskeliv ødelagt av den syriske krisen fortsetter å øke. Men statistikken har ansikter. Det er Rabee, som lærer å gå igjen, Abu Malek, som kan kjøpe medisinen og Nessrine som nå kan gi barna sine melk.

2018-03-15T16:46:21+00:00 15th mars, 2018|