Sultkatastrofe i Etiopia – 10 millioner mennesker står i fare

//Sultkatastrofe i Etiopia – 10 millioner mennesker står i fare

Nana Anto-Awuakye, ansvarlig for verdensnyheter i CAFOD (Caritas England og Wales), var i Etiopia hvor 10 millioner mennesker nå står i fare får å sulte. Hun møtte CAFOD sine partnere i den nørdøstlige delen av landet for å se hvordan de håndterer de ødeleggende virkningene av den verste tørken landet har opplevd på over 30 år.

Alle avlingene til Herit har blitt ødelagt av det som beskrives som den verste tørken på over 30 år. Foto: Caritas Europa

Alle avlingene til Herit har blitt ødelagt av det som beskrives som den verste tørken på over 30 år. Foto: Caritas Europa

Den ekstreme tørken i år kommer etter allerede 5 år med dårlige avlinger på grunn av tørke, 75% av avlingene er allerede tapt i 2016. 10,2 millioner mennesker er nå avhengige av støtte til mat. Dette er i tillegg til de 7,9 millionene kronisk fattige i Etiopia som allerede var avhengige av hjelp til mat.

– Det er virkelig sjokkerende å høre en mor snakke om hennes sultne barn, når hun sier at hun ikke husker sist hun hadde mulighet til å gi dem tre måltider om dagen.

Nana Anto-Awuakye var i Etiopia i Mai og møtte mødre som fortalte om sultkatastrofen de, og mange millioner Etiopiere står ovenfor på grunn av matmangel forårsaket av ekstrem tørke. Herit er en av disse mødrene som bor i en landsby i den nordlige Tigray regionen. Det bor ca. 1200 familier der og som i en tredjedel av familiene, er Herit eneforsørger.

Ekstrem tørke ødelegger avlingene

Alle avlingene til Herit har blitt ødelagt av det som beskrives som den verste tørken på over 30 år – forsterket av en av de kraftigste El Niño som noen gang har blitt registrert. Herit fortalte: «i en god sesong ville vi ha dyrket bygg, hvete og belgfrukter. Avlingen ville vært på over 200kg, men i år har det vært veldig tøft, det har vært lite regn og ikke noe har grodd, så vi har ingenting.»

Våre partnere når ut til sårbare familier

ADCS Mekelle, CAFOD sin lokale partner, har hjulpet Herit og naboene hennes ved å overføre penger. Pengene – 477 Birr (ca. £16, €19 eller NOK200) – fungerer som en livline. Hun får muligheten til å kjøpe mat på det lokale markedet for å holde familien i live. «Før vi fikk hjelp, spiste vi det vi kunne finne når vi kunne» sier Herit.

Herit viser frem sin pose med hvetemel og gjør det klart at uten denne mathjelpen, ville utsiktene sett svært dårlige ut. «Hvis jeg ikke hadde fått denne hjelpen ville barna min og jeg vært døde. Siden jeg har fått muligheten til å kjøpe denne maten, så lever barna mine og vi overlever.»

Mat med verdighet

Ifølge Manderfro Aynalem, nødhjelpsjef i CAFOD, så er det en mer verdig tilnærming å la sårbare familier selv få kjøpe den maten de trenger enn å gi dem mat: «denne tilnærmingen gir verdighet til de berørte familiene, og tillater markedene å holde åpent der det fortsatt er mat, men som tidligere var for dyr.»

Som Herit bor over 85% av befolkningen i Etiopia på landsbygda og er småbønder. De dyrker bygg og hvete, avlinger som er avhengige av regn. Under gode forhold høster bøndene nok til at det varer utover neste sesong.

Tidligere har det ikke vært noe problem for Herit å mette familien på fem med den maten hun dyrket selv, krisen har dermed også vært en utfordring for verdigheten hennes. Hun er en stolt familieforsørger og har lært sine barn å leve med naturen og til ikke å sløse. Hun er stolt over at hun har stått på egne ben og vil ikke være avhengig av hjelp. «Jeg har jobbet hardt for å få et bedre liv, å bli avhengig av hjelp igjen er veldig vanskelig. Det gjør meg veldig trist.»

Håper på regn

Ute på åkeren hennes jobber Herit med å få bort stener og luke ugress. Hun har ikke egne dyr, men deler en okse med naboene for å pløye jordet.

Det var noe spredt nedbør i mai, men ikke nok for å hindre tørke. Herit og andre bønder i landsbyen har flittig forberedt jordene sine. De vil også motta støtte til frø fra CAFOD gjennom den lokale samarbeidspartneren Relief Society of Tigray (REST). Herit håper at regntiden snart kommer slik at hun vil få muligheten til å dyrke bygg. «Noen bønder har allerede sådd sine frø. Vi håper, vi ber, at regnet kommer.»

Det er spådd at tørken skal fortsette frem til November 2016 eller kanskje til og med lenger. Selv om regnet kommer vil det være mangel på mat for Herit og de andre familiene frem til den mulige innhøstingen om noen måneder. «Vi er avhengige av regjeringen og av hjelpeorganisasjonene for å få mat, men vi ber til gud for at regnet skal komme snart.»

Den ekstreme tørken i år kommer etter allerede 5 år med dårlige avlinger på grunn av tørke, 75% av avlingene er allerede tapt i 2016. 10,2 millioner mennesker er nå avhengige av støtte til mat. Dette er i tillegg til de 7,9 millionene kronisk fattige i Etiopia som allerede var avhengige av hjelp til mat.

 

2018-02-05T14:48:41+00:00 18th august, 2016|

About the Author: