Tallet på omkomne stiger på Haiti

//Tallet på omkomne stiger på Haiti

Foreløpig er 1000 mennesker bekreftet døde etter at Haiti 4. oktober ble truffet av den sterkeste orkanen i Karibia på over ti år, melder nyhetbyrået Reuters.  Mangel på mat vil bli et stort problem både på kort og på lang sikt. Totalt har over 350 000 mennesker behov for nødhjelp og 15 500 har vært nødt til å forlate sine hjem.

Ødelagte veier og oversvømte elver som ikke kan krysses skaper utfordringer for hjelpearbeidet på Haiti. (Foto: Caritas Internationalis)

Ødelagte veier og oversvømte elver som ikke kan krysses skaper utfordringer for hjelpearbeidet på Haiti. (Foto: Caritas Internationalis)

Mange avlinger står i fare for å bli ødelagt av flom og jordskred. Det er også økt fare for kolera og andre vannbårne sykdommer, ifølge våre partnere på Haiti.

Caritas Haitis direktør, Fr Jean Hervé François, beskriver orkanens virkninger på den sørlige delen av landet som «katastrofal». Tusenvis av mennesker er i midlertidig husly, sultne og uten sine eiendeler. Andre  oppholder seg fremdeles i sine ødelagte hjem.

Caritas er allerede sterkt til stede på Haiti, hvor vi bistår med nødhjelp til dem som er rammet av katastrofen. Caritas Haiti har delt ut matpakker, varme måltider, tepper og hygieneartikler i oversvømte lokalsamfunn.  Men blokkerte veier og oversvømte elver som ikke kan krysses skaper utfordringer for hjelpearbeidet.

Orkanen Matthew traff Haiti bare seks år etter at et kraftig jordskjelv rammet landet. Orkanen var kategorisert med styrke 4 av 5 mulige. Dette innebærer vindkast opp mot 230 km/t og store mengder nedbør.

Orkanen Matthew er den sterkeste som har truffet Haiti siden 1964. Orkanen beveget seg sakte og dermed etterlot den seg store mengder med regn. Det er foreløpig vanskelig å få total oversikt over skadeomfanget.

Haiti er det fattigste landet på den vestlige halvkule. Store deler av befolkningen bor i telt eller bølgeblikkskur etter jordskjelvet som rystet landet i 2010 og orkanen «Sandy» som feide over landet høsten 2010. Orkanen har i tillegg truffet ett av de fattigste og tettest befolkede områdene i landet og ifølge landets sivilforsvar er mange hus allerede ødelagt. Presidentvalget som skulle vært arrangert den 9. oktober, har nå blitt utsatt på ubestemt tid.

Artikkelen ble oppdatert 8.oktober kl. 9.30

Les Caritas Internationalis sin rapport fra Haiti her

 

Hjelp ofrene etter orkanen på Haiti!

 

SMS: Send kodeord Krise til 2160 (200,- kr per sms)
Bank: Kontonr. 8200.01.93433
Vipps: 12135
Merk innbetalingen med: Orkan Haiti

Enhver gave, stor eller liten, blir tatt imot med stor takknemlighet.

2018-02-05T14:48:39+00:00 7th oktober, 2016|

About the Author: