Velkommen til «jungelen» av Calais, en migrantleir i Frankrike.

//Velkommen til «jungelen» av Calais, en migrantleir i Frankrike.

Fire kvadratkilometer av sand. Et enormt basseng av gjørme når regnet øser ned. Uutholdelig varmt når solen dukker opp. Følelsen av å fryse i hjel når vinteren kommer. Velkommen til «jungelen» av Calais, en migrantleir i Frankrike.

av Marie Tempesta, Caritas Europa advocacy og policy offiser for migrasjon, asyl og flyktninger.

Sykler er veldig viktig i migranters liv i Calais: det er den eneste måten å være mobile utenfor leiren.

Sykler er veldig viktig i migranters liv i Calais: det er den eneste måten å være mobile utenfor leiren.

6000 mennesker bor der. I telt, i skur, eller bor i noe lignende som kan holde de litt varmere enn utenfor. Noen av menneskene i jungelen kom dit i håp om å få dra videre til Storbritannia. De aller fleste er imidlertid endte opp der fordi de ikke hadde noen annet sted å dra til.

Jeg besøkte stedet for noen uker siden, for å lære om leiren og arbeidet Caritas Frankrike gjør det.

Selv om jeg allerede «visste» om situasjonen i «jungelen», kan ingen rapport eller dokumentar noensinne matche den plutselige følelsen av ekte bevissthet når man ser de forferdelige levekårene disse menneskene bor i. Luktene, lydene, synet av tusenvis av skjøre telt og midlertidige tilfluktsrom, den knappe tilgangene for vann og helt begrensede hygieniske forhold.

Og når du tror at du du har sett alt, da innser du at det er noe annet: den evige køen.

Når du bor i jungelen, er ditt hovedyrke å stå i kø. Du må stå i kø for alt: å spise, for å få en billett for å dusje, for å få tilgang til dusj, for å gå til toaletter, for å gjøre papirarbeidet med administrasjonen.

Til tross for den marerittaktige situasjonen, ble jeg overrasket over generøsiteten og menneskeheten mange viste meg under besøket. Noen tilbød seg å dele sitt måltid, selv om de ikke hadde så mye. Alle ville hilse på oss og holde oss i hendene, og takket dypt Caritas Frankrike for hva de gjør i leiren.

Selv om leiren bare er midlertidig, har migrantene prøvd å gjøre det hyggelig med tegninger og blomster. Jeg så skrevet «CR7» på den ene veggen, kallenavnet på den berømte portugisiske fotballspilleren Cristiano Ronaldo. Barn er de samme overalt.

Arbeidet som Caritas Frankrike gjør i Calais er bemerkelsesverdig. Ikke bare for migrantenes grunnleggende behov som klær, mat, hygiene osv, men også det å bygge uformelle relasjoner med dem for å gi dem sosiale arenaer utenfor Calais. Caritas Frankrike har tilrettelagt for et trygt sted utenfor leiren hvor migranter kan møtes, diskutere, hvile, lære noe fransk og nyte aktiviteter som filmer, debatter etc.

Caritas Frankrikes ansatte arbeider med forebygging også. Upålitelige smuglernettverk er kjent for å spre falsk informasjon om asylsystemene i Europa for å tiltrekke potensielle ofre. Organisasjonen følger også asylsøkere under prosedyren for å søke om asyl, som er en lang og komplisert prosess i Europa.

Under besøket møtte jeg innvandrere fra Sudan, Eritrea og Afghanistan. De fortalte meg sin personlige historie og om reise til Frankrike. Vi hadde ikke noe felles språk, men kombinasjonen av god vilje og en blanding av fransk, engelsk, italiensk og en rekke tegn gjort kommunikasjonen mulig. Historiene de fortalte er skremmende. Men de har fortsatt håp i fremtiden. De er håpefull på at EU vil hjelpe dem slik at de vil være i stand til å gjenoppbygge sine liv.

EU må leve opp til sine verdier i forhold til solidaritet og medmenneskelighet. Caritas vi vil fortsette å argumentere for dette på høyeste politiske nivå for et bedre Europa.

 

2018-02-05T14:48:42+00:00 27th juli, 2016|

About the Author: