Akutt matmangel i Den sentralafrikanske republikk

//Akutt matmangel i Den sentralafrikanske republikk

Antall mennesker som trenger humanitær hjelp i Den sentralafrikanske republikk har økt de siste månedene.
430 000 er på flukt i sitt eget land.

Utdeling av redskaper til sårbare grupper. Foto: Jan-Egil Mosand/Caritas Norge

Regntiden er over i Den sentralafrikanske republikk (SAR) og de fleste småbønder står nå uten mat. De har ikke hatt mulighet til å dyrke sin egen jord på grunn av den pågående konflikten i landet.

– Det haster å få støtte til å hjelpe befolkningen. For å unngå en ny humanitær matkrise i 2015 er det avgjørende at de raskest mulig får adgang til jord og såfrø, sier nødhjelpskoordinator i Caritas Norge, Jan-Egil Mosand.

2, 5 millioner mennesker står i dag uten tilfredsstillende matbehov, viser tall fra USAID. Caritas er til stede til tross for svært vanskelige forhold i landet. De internt fordrevne er mest utsatt og trenger akutt nødhjelp. Sammen med FN hjelper Caritas befolkningen slik at de kan dyrke sin egen jord og sikre ett daglig måltid til de mest utsatte gruppene i de verst rammede områdene. Barn, enker og eldre er blant de mest sårbare og utsatte. For å kunne få hjelp til å dyrke sin egen jord får de tildelt landbruksredskaper, såfrø og utstyr til å gjenoppbygge husene sine.

– Det er svært viktig at det internasjonale samfunnet og Norge opprettholder støtten til sivilbefolkningen i SAR. Den afrikanske union og det internasjonale samfunnet må også bidra til å sikre en ytterligere stabil utvikling nå, forklarer Mosand.

Interne flyktninger fra Boda. Foto: Jan-Egil Mosand/Caritas Norge.

Stadig mer utrygt for befolkningen

– I de siste månedene har situasjonen blitt farligere for befolkningen. Hverken militæret eller politiet har tilstrekkelig kontroll over opprørsgruppene. Situasjonen er spesielt spent i hovedstaden Bangui og i Lombaye-provinsen, forteller Mosand.

Barn er spesielt utsatt for voldshandlinger, kidnappinger og overgrep. De væpnede gruppene har rekruttert omlag 10 000 barnesoldater det siste året. Behovet for beskyttelse for barn og unge er prekært.

– Dette krever sterkere og større tilstedeværelse og tiltak for å beskytte barn og unge. Skolegang kan redde mange barn. I en konfliktsituasjon representerer skolen ofte en normalisert hverdag, forklarer han.

SAR har vært rammet av konflikt siden 2013, da den etnisk-politiske gruppen Séléka organiserte seg og gikk til opprør mot regjeringen i sentrale områder i landet. Som et forsvar mot Séléka oppsto gruppen Anti-balaka. Kampen mellom gruppene fører stadig til store og stygge overgrep mot sivilbefolkningen.

Mosand mener at myndighetene må ta ansvar. Det er svært viktig at militæret og politiet får kontroll over dyrkbare områder og land befolkningen er bosatt på.

– FN må sende flere soldater og observatører og Den afrikanske union må ta større ansvar for å           stabilisere situasjonen i SAR.

Støtt vårt arbeid i SAR
Vil du støtte vårt arbeid i Den sentralafrikanske republikk?

Benytt Caritas Norges gavekontonummer 8200.01.93433. Merk innbetalingen med “SAR”.

Andre nyhetssaker fra SAR:

Verste flyktningkrise siden 2. verdenskrig

Frykter folkemord

Bekymret for situasjonen i SAR

2018-02-05T14:49:07+00:00 9th desember, 2014|

About the Author: