Caritas gratulerer Abiy Ahmed med fredsprisen

//Caritas gratulerer Abiy Ahmed med fredsprisen

Caritas Norge gratulerer Etiopias statsminister Abiy Ahmed med tildelingen av Nobels Fredspris. Han får prisen for fredsavtalen mellom Etiopia og Eritrea, som markerte slutten på 20 år med krig mellom de to nabolandene.

Foto: CRS

– Det er all grunn til å applaudere tildelingen av fredsprisen til Abiy Ahmed. Fredsforhandlingene han forpliktet seg til i det han ble valgt til president endte i en avtale som avsluttet en lang og komplisert konflikt, sier generalsekretær i Caritas Norge, Martha Rubiano Skretteberg.

Eritrea var i en føderasjon med Etiopia frem til 1993, da landet ble selvstendig etter 30 år med frigjøringskamp. Det brøt ut en grensekrig mellom landene fra 1998-2000. Fredsavtalen som ble signert i år 2000 ble aldri respektert av partene, og de to landene har befunnet seg i en «no war/no peace»-situasjon siden den gang.

Da statsminister Abiy Ahmed ble tilsatt prioriterte han fredssamtaler med Eritrea, aksepterte den internasjonale Alger-avtalen fra 2000 og fikk dermed slutt på den lange konflikten.
Abiy har siden han ble statsminister også gjort mye for å reformere Etiopia, som lenge har vært regnet som et autoritært samfunn. Blant annet har han styrket ulike regionale og etniske gruppers representasjon i etiopisk politikk, samtidig som han også har gått langt i å erkjenne de rettighetsbrudd som regimet tidligere har gjort seg skyldig i.

– Caritas Norge håper fredsprisen kan bli en drivkraft for de reformene som landet må gå gjennom i årene som kommer, og bidra til at relasjonene mellom Etiopia og Eritrea forbedres ytterligere, sier Skretteberg.

2019-10-11T15:40:31+00:00