13 millioner mennesker har akutt behov for nødhjelp som en følge av krisen i DR Kongo. Caritas, som er det største humanitære nettverket i DR Kongo, håper giverlandskonferansen som startet i Genève i dag, kan avverge sultkatastrofe.

Kvinner preget av sorg og traumer etter å ha overlevd massakrer i Kasai. Foto: Caritas Congo/GM Kamandji.
FN ber om en firedobling av støtten til landet. Bakgrunnen er alvorlig. 7.7 millioner mennesker i DR Kongo står i fare for å sulte i hjel hvis de ikke snart får matvarehjelp, mest kritisk er det for barn og unge. To millioner barn risikerer akutt underernæring. 4,3 millioner mennesker er tvunget ut på flukt fra sine hjem. Av disse er 60 prosent under 18 år. Til sammen haster det med å skaffe finansiering som kan gi nødhjelp til 13 millioner mennesker ifølge FN.
Det er den eskalerende utryggheten i landet, preget av blodige kamper mellom etniske grupper, opprørsgrupper og militæret som har ført til den alvorlige humanitære krisen. I oktober 2017 erklærte FN en nivå 3 krise i DR Kongo for provinsene Tanganyika, Kasai og Sør-Kivu. Dette er det høyeste krisenivået organisasjonen opererer med. Kongo er nå på tilsvarende høye krisenivå som Syria, Irak og Jemen. Likevel ble kun rundt 50 prosent av budsjettet for nødhjelp dekket i fjor.
– Jeg hadde fem barn og en ektemann, nå har jeg bare to barn igjen. Hva skal jeg gjøre nå? Foreldrene mine er her heller ikke lenger, sier Denise Ndekenya fortvilt.
Samme dag som hun var innlagt for en operasjon i magen, skjedde det. Hennes mann og de tre barna som ikke var med henne til sykehuset, ble knivdrept da hennes landsby i provinsen Kasai ble angrepet av Kmuina Nsapu-millitsen.
Etter en lang og en farefull flukt, får hun endelig hjelp av Caritas i menigheten Saint Augustin i kommunen Ngazala i Tshikapa.
I skyggen av andre kriser
– Krisen i DR Kongo har kommet i skyggen av andre kriser. Derfor er giverlandskonferansen i Genève avgjørende, både for å åpne folks øyne for de lidelsene som utspiller seg og for å sørge for nødvendig økonomisk støtte, slik at mennesker i DR Kongo kan få hjelp. Vi er svært bekymret for sivilbefolkningen. De utsettes for overgrep, og andelen som sulter øker raskt. Brutale angrep skjer med jevne mellomrom, og fører til nye bølger med fordrevne. Det sier fungerende generalsekretær i Caritas Norge, Knut Andreas O. Lid.
I tillegg til livreddende nødhjelp, er det viktig at den politiske situasjonen stabilisere seg.
– Det er viktig for stabiliteten i at det blir avholdt et demokratisk valg. Slik situasjonen er nå, tjener president Kabila på mange måter på urolighetene, fordi det gjør det vanskelig å få gjennomført valg. Samtidig vil en ikke kunne oppnå stabilitet i landet uten en demokratisk valgt president. DR Kongo har ni naboland. Et ustabilt Kongo kan destabilisere hele regionen, legger Lid til.
Presidentvalg i desember
19. desember 2016 gikk president Joseph Kabilas tredje og siste periode ut, men han klamrer seg fremdeles til makten. En avtale fremforhandlet av Den katolske kirke mellom opposisjonen og regjeringen om å gjennomføre valg i løpet av 2017, ble neglisjert av presidenten. I mars uttalte statsminister Bruno Tshibala til BBC at Kabila vil forholde seg til grunnloven og ikke stille som kandidat når nytt presidentvalg etter planen skal avholdes i desember i år. (Saken fortsetter under bildet)

Msgr Willy Ngumbi, biskop i Kindu besøkte nylig Caritas Norge i Oslo. (Foto: Caritas Norge)
Msgr. Willy Ngumbi, biksop i bispedømmet Kindu besøkte nylig Caritas Norge i Oslo. For han var dette gode nyheter med potensiale til å roe ned situasjonen. Men han understreket at Den katolske kirkes engasjement for at det skal holdes valg ikke handler om partipolitikk eller om Kabila, men om demokrati.
-Den alvorlige humanitære situasjonen i landet henger sammen med det som skjer politisk. Selv i forholdsvis rolige deler av DR Kongo er situasjonen svært vanskelig nå, på grunn av en strøm av flyktninger til områder hvor det i utgangspunktet ikke produseres nok mat til å mette befolkningen, forteller han.
– I Kindu for eksempel er jorden svært fruktbar, men mange satser heller på å lete etter gull og diamanter enn å dyrke jorden, legger han til. Kongolesiske myndigheter avviser at det er humanitær krise i DR Kongo og vil derfor ikke delta på giverlandskonferansen i Genève.
Caritas er det største humanitære nettverket i DR Kongo. Pågående og planlagt nødhjelp når 780 000 mennesker. Caritas Norge har programmer i provinsene Congo Central, Tanganyika, Maniema og Nord-Kivu.