Over halvparten av befolkningen hjemløse

//Over halvparten av befolkningen hjemløse
16674451970_dbc221d67c_o

Foto: Caritas Internationalis.

Caritas gir husly og deler ut  2000 presenninger i løpet av de nærmeste dagene. 14 000 hjem er ødelagt etter syklonen og 65 000 mennesker har akutt behov for husly.

– Den tropiske stormen har også ødelagt avlinger og har gjort store skader på dyrkbar jord. Tilgangen på mat er svært usikker for øyboerne, særlig for befolkningen på de mer avsidesliggende øyene, sier nødhjelpskoordinator i Caritas Norge, Jan-Egil Mosand.

Over halvparten av landets befolkning har mistet hjemmene sine etter syklonen. Foto: Caritas Internationalis.

Provinsene Shefa, Tafea, Malampa og Penama er hardest rammet, etter at den tropisk syklonen Pam traff øygruppen Vanuatu 13. mars. Totalt 24 personer har så langt mistet livet. Forholdene gjør det svært vanskelig å nå ut med nødhjelp til øygruppen.

Tilgangen til øyene er svært begrenset. Myndighetene i landet har åpnet flyplassen for militærfly fra Australia og New Zealand. Men rullebanen er fortsatt blokkert av trær og oversvømmelse. De fleste veibaner er også  blokkert og 80 prosent av strømnettet i hovedstaden Port Vila er nede. Det vil ta uker før nettet er reparert.

– Det viktigste nå er å få brakt inn drikkevann, mat og beskyttelse til befolkningen. Caritas er i gang med å dele ut mat og drikkevann til befolkningen. Vi arbeider også fortløpende med å avdekke omfanget av katastrofen og for å få oversikt over øyboernes behov for hjelp, forklarer Mosand.

Vanuatu er et av verdens fattigste land og øysamfunnet er svært lite rustet til å stå imot enorme naturkrefter. Syklonen som traff øyene fredag, hadde en styrke på 340 kilometer i timen. Allerede påfølgende søndag var Caritas på plass i området.

– Vanuatu er svært hardt rammet og ødeleggelsene er massive. I hovedstaden Port Vila er nær all bebyggelse og offentlige bygninger som sykehus ødelagt, forklarer Mosand.

Caritas samarbeider med myndighetene via nyopprettede evakueringssentre. Totalt 26 sentre er opprettet i landet som består av 83 øyer og en samlet befolkning på 250 000 mennesker.

– Det er forventet at antall hjemløse og antall døde vil stige i løpet av de to neste dagene. Det er også nødhjelpsarbeiderne forberedte på, sier Mosand.

Øysamfunnet ligger 200 kilometer nordøst for Australia. Flyplassen i landet er stengt og det vil mest sannsynligvis bli brakt ut forsyninger med båt og spesialfly. Hele kommunikasjonsnettet er slått ut av været. Ifølge BBC er det fortsatt ikke oppnådd kontakt med de avsidesliggende øyene.

Caritas kommer tilbake med jevnlige oppdateringer på situasjonen i landet.
Les mer om situasjonen i Vanuatu her. 
Les mer om Caritas Norges nødhjelpsarbeid.

 

 

 

 

 

 

 

 

2018-02-05T14:49:04+00:00 16th mars, 2015|

About the Author: