Sør-Sudan fortsatt i sårbar fase

//Sør-Sudan fortsatt i sårbar fase

Storesøster Cross passer, vasker og deler det lille hun har av mat med lillebror Abraham i flyktningeleiren «Don Bosco». Foto: Caritas Norge

Sør-Sudan: Landet er hardt rammet av krigs-herjinger. Ny rapport viser bedring, men FN er fortsatt bekymret for 2015.

Antall mennesker som er definert i kategori tre og fire, som er et av FNs høyeste krisenivå, har gått ned fra 3,9 millioner til 1,5 millioner mennesker.

Det viser en ny rapport basert på funn gjort av FN, hjelpeorganisasjoner og regjeringen.

Dermed ser det ut til at Sør-Sudan kan unngå den verste katastrofen i løpet av de neste tre månedene.

Men FN er fortsatt bekymret for 2015. Rapporten viser at 2,5 millioner mennesker kan lide av sultkrise i første halvdel av neste år.

– Det er regntid i Sør-Sudan frem til desember. Faren er at de ikke har klart å opparbeide seg et matlager som varer når tørketiden setter inn, forteller nødhjelpskoordinator i Caritas Norge, Jan-Egil Mosand.

Tilstanden i verdens yngste land, Sør-Sudan, hvor president Salva Kiir og hans tidligere visepresident Riek Machar har skapt en blodig borgerkrig.

– Barn og kvinner er mest utsatt. Barn står særlig i fare for å bli rekruttert som barnesoldater. Folk er fortvilet. De ønsket et fritt, åpent og uavhengig land. Istedenfor opplever de igjen borgerkrig og at de nok en gang blir drevet på flukt. De må forlate sine hjem og mister sine nærmeste i konflikt, forklarer Mosand.

Han befinner seg i Sør-Sudan for å blant annet besøke flyktningeleiren «Don Bosco». I leiren holder 1400 internt fordrevne til. De mangler både mat og husly.

Ber om internasjonal støtte

Tidligere denne uken deltok utenriksminister Børge Brende på høynivåmøte i FN for å diskutere problemene i landet. I et internt notat fra Utenriksdepartementet som NTB fikk innsyn i, kommer det frem at Norge bør revurdere bistanden til Sør-Sudan, så lenge krigsherrene i landet ikke viser vilje til reelle fredsforhandlinger. Gjennom en årrekke har Norge støttet området som ble en selvstendig stat i 2011.

– Vi kan ikke svikte nå. Situasjonen i landet er svært alvorlig og det har kommet til et punkt hvor befolkningen er helt avhengig av hjelp utenfra, mener Mosand.

Katolske biskoper i Sør-Sudan kom denne uken med en uttalelse hvor de fordømmer krigsherjingene i landet.

Folk i Sør Sudan ber om at den humanitære støtten fortsetter. Mor og barn i flyktningeleiren «Don Bosco». Foto: Caritas Norge

–  Vår traumatiserte befolkning har igjen blitt utsatt for grusomme overtramp. Internt fordrevne lever i forferdelige kår, enten det er på landsbygda, i FN-leire, eller som flyktninger i naboland. Det finnes ingen unnskyldninger som rettferdiggjør krigføringen, skriver biskopene i sin uttalelse.

Den humanitære situasjonen i landet gjør det vanskelig og svært risikofylt for de som trenger hjelp og for bistandsarbeideren. I sin uttalelse ber de det internasjonale samfunnet om å fortsette og støtte landet.

–  Det er vanlige menn, kvinner og barn som må betale en svært høy pris på grunn av de grusomheter som skjer. Trekker Norge og det internasjonale samfunnet midlene tilbake, vil det bare gjøre vondt verre, avslutter Mosand.

Tidligere i år gikk FN ut med varsel om at 3,5 millioner mennesker står i fare for å sulte.