Den katolske kirke fordømmer volden i DR Kongo

//Den katolske kirke fordømmer volden i DR Kongo

De siste tre dagene har det vært voldelige opptøyer i Kinshasa samt i flere større byer i DR Kongo. Opptøyene skyldes president Kabilas forsøk på å forlenge sin presidentperiode ved å kreve en folketelling før valget avholdes.

Minst 11 personer er døde. Enkelte menneskerettighetsorganisasjoner samt opposisjonspolitiker Vital Kamarhe hevder det er så mange som 28 døde. Tirsdag ble internett og 3G nettet blokkert. Radio France, den største utenlandske kringkasteren i DR Kongo har også blitt tatt av lufta.

Neste presidentvalg er planlagt i 2016. Kabila har hatt makten siden 2001, og kan i henhold til grunnloven kan ikke stille til valg for en ny periode.

– Opposisjonen og demonstrantene mener folketellingen vil føre til flere års forsinkelse. Regjeringen har sagt at valget kan bli noe forsinket, men hevder at en folketelling er nødvendig for at valget skal bli fritt og gjennomsiktig, forteller Aina Østreng, programkoordinator for DR Kongo.

Den katolske kirke ved Cardinal Monsengwo Pasinya sendte i går kveld ut en pressemelding der de fordømmer volden og ber sikkerhetsstyrkene og myndighetene om å frastå fra bruk av uproporsjonal maktbruk.

– Slutt å drepe deres folk, ikke tråkk på asken til deres medborgere, skriver kardinalen i meldingen som kan leses her: lettrecardinal012015.

Kirken fordømmer også alle forsøk på å forsinke eller hindre det kommende valget og minner om at ‘demokrati betyr flertallets meninger og tanker’.

Den katolske kirke stengte i går skoler, noe som er en tydelig politisk protest. Kirken driver nærmere 40% av landets skoler.

– Vi er bekymret over at grunnleggende demokratiske rettigheter inkludert ytringsfriheten har blitt betydelig begrenset. De repressive tiltakene som gjennomføres av regjeringen skaper stor usikkerhet og sinne, og vi frykter at volden vil eskalere frem mot presidentvalget planlagt i 2016, sier Østreng.

Den katolske kirke har betydelig innflytelse blant befolkningen i DR Kongo. Minst 40% kongolesere er katolikker, og kirken har en unik tilstedeværelse over hele landet. De katolske strukturene består av 47 bispedømmer som når ut til over 10 000 lokalsamfunn. Kirken er en viktig leverandør av sosiale tjenester til folket, særlig innenfor helse og utdanning.

Caritas Norge har to prosjekter i DR Kongo, et utdanningsprosjekt i øst og et matsikkerhetsprosjekt i både øst og vest. Les mer her.

2018-02-05T14:49:06+00:00 23rd januar, 2015|

About the Author: