Caritas-nettverket er i gang med hjelpearbeidet etter jordskjelvet som rammet Tyrkia og Syria natt til mandag. -– Vi vurderer fortløpende de humanitære behovene og vil respondere deretter, sier generalsekretær Martha R. Skretteberg i Caritas Norge.
Av Birgit Vartdal, seniorrådgiver kommunikasjon

Syria: Over 400 lokale hjelpearbeidere i gang med å distribuere nødhjelp, deriblant madrasser som her i Aleppo. (Foto: Caritas Syria)
Parallelt med at man igangsatte søk- og redningsarbeidet har Caritas støttet de som har mistet alt. Samtidig kartlegges de humanitære behov i begge landene. Caritas Norge bevilget umiddelbart 400 000 kroner fra vårt katastrofefond til hjelpearbeidet som pågår nå. I tillegg har vi satt i gang en innsamlingsaksjon her hjemme.
Befolkningen i Syria og Tyrkia vil trenge vår hjelp og støtte i lang tid fremover, og vi håper folk er rause med å gi, sier Skretteberg.
En kamp mot klokka
De første dagene har prioriteringen vært å redde mennesker ut av ruinene og hjelpe de som er skadet. Dette er en kamp mot klokka for å finne overlevende
Torsdag hadde tallet på omkomne etter jordskjelvet steget til over 16 000 i Tyrkia, 3000 i Syria. Hundretusener er blitt hjemløse.
Frykt for etterskjelv
Det har også vært stor frykt for etterskjelv. Ødelagte veier og annen infrastruktur gjør hjelpearbeidet vanskelig. I tillegg er det vinter og kaldt i områdene som er rammet og dette gjør situasjonen særlig krevende.
Caritas Norge er i løpende kontakt med våre kolleger i Tyrkia og Syria. Til tross for svært krevende arbeidsforhold, hadde blant annet Caritas i Aleppo og Lattakia allerede på tirsdag gitt ly til 4 500 ofre. Caritas i Syria mobiliserer ansatte og frivillige fra blant annet Damaskus og Homs. Også Caritas-ansatte og frivillige fra naboland som Jordan, Libanon og Iran, så vel som CRS og italienske Caritas er på plass og bidrar i arbeidet.
Deler ut varme måltider
Hjelpearbeidere samler overlevende og fordrevne på trygge åpne steder og deler ut varme måltider og klær. Lokale Caritas-grupper og katolske menigheter samler inn nødhjelpsmateriell som sendes inn i de jordskjelvrammede områdene.
Jordskjelvet rammet ekstra hardt langs en 400 kilometer lang akse nordøst langs den tyrkiske og syriske grensen, og var om lag 100 kilometer bredt. Verdens helseorganisasjon (WHO) anslår at 23 millioner mennesker i Tyrkia og Syria er berørt av jordskjelvet. Blant dem 1,4 millioner barn. Organisasjonen frykter at så mange som 20 000 kan ha mistet livet under de sammenraste bygningene.