De dramatiske ebola-utbruddene i store deler av DR Kongo fortsetter å kreve menneskeliv. Per 2.juli var 1571 mennesker erklært døde. Samtidig er 2338 smittet av den dødelige sykdommen.
Caritas Norge er heller ikke uberørt av krisen. Vi driver blant annet programmer for å gi opplæring i matproduksjon i Butembo-Beni, som ligger i Nord-Kivu. Men selv om mange mer enn tusen mennesker er døde i provinsene Nord-Kivu og Ituru holder de fortsatt motet oppe.
– Det positive er at ingen av våre programmer har blitt rammet. Vi klarer å gjennomføre, og ingen har blitt syke, sier den ansvarlige for programmet i bispedømmet Butembo-Beni.
Samtidig melder Verdens Helseorganisasjon at 29 prosent av alle de som har blitt smittet av viruset er barn under 18 år. Det er imidlertid også flere eksempler på at det helsepersonellet som skal hjelpe de rammede også selv blir rammet: Nesten seks prosent av de som er rammet av sykdommen er helsepersonell.

FÅR HJELP: Legepersonell fra Verdens Helseorganisasjon gir hjelp til de som står i fare for å bli smittet av ebola i Kongo. FOTO: Verdensbanken
Mange andre kriser overses
Et annet viktig problem er at ressursene som brukes til å bekjempe utbruddet av ebola må tas fra et sted. I mange tilfeller betyr dette at man må redusere ressursene som brukes for å bekjempe andre kriser, som for eksempel kolera-utbruddet som preger omtrent alle regioner av landet.
– Ingen benekter at ebola er et stort problem. Men det er frustrerende at de ressursene som nå brukes for å bekjempe denne sykdommen heller ikke er i nærheten av nok for å håndtere en rekke andre problemer, sier Sarah Terluow fra Verdens Helseorganisasjon.
Utbruddene av kolera og meslinger er begge underfinansierte problemer. For å starte opp vaksinasjonsprogrammet som tidligere har holdt begge sykdommer i sjakk på ny trenger myndighetene 800.000 dollar. De pengene er man langt unna å få.
Caritas i DR Kongo
Caritas er blant de største humanitære organisasjonene i Kongo i dag, og har blant annet 10.000 frivillige som jobber over hele det veldige landet for å skape endring. Caritas Norge driver programmer i Nord- og Sør-Kivu, samt i Kisantu, Kongolo og Kindu. Programmene våre har både som mål å tilby utdanning til unge i disse områdene, samt å lære foreldrene deres hvordan de kan dyrke maten mer effektivt.