Endelig åpner Uganda skolene igjen

//Endelig åpner Uganda skolene igjen

Etter nesten to år med nedstenging har det østafrikanske landet igjen åpnet skolene. – Det er bra, men vi er samtidig bekymret for økt smittespredning og følgende det kan få, sier programrådgiver Tobias Wilbers.

Av Anette Skomsøy, seniorrådgiver kommunikasjon

Uteksaminering av studenter i Uganda

Stolte studenter: I november fikk disse studentene sine eksamensbevis for gjennomført yrkesutdanning i fiskeoppdrett. Mens skolene holdt stengt ble det lagt til rette for at de kunne følge opplæringsprogrammet i landsbyen sin. (Foto: Tobias Wilbers)

Nylig fikk 15 millioner elever mulighet til å returnere til skolebenken. Foruten et lite opphold, har skolene holdt stengt siden mars 2020. Landet har «verdensrekord» i skolestenging som følge av pandemien.

– I et land der mange ikke har tilgang til strøm, internett eller digitale læremidler har det vært nærmest umulig å undervise. I stedet har skolene forsøkt å tilrettelegge etter beste evne – ved å dele ut skolebøker og lignende, sier Wilbers.

Mange har mistet jobben

Uganderne har de siste to årene gjennomgått strenge restriksjoner slik som nattlig portforbud, transportforbud, stengte butikker og forsamlingsforbud.

– Restriksjonene har påvirket landets økonomi negativt og mange har mistet jobben uten å ha et annet sikkerhetsnett å lene seg på enn sin egen familie og venner. Nedstengingen har ført til at mange har fått redusert eller mistet inntekten sin, sier programrådgiveren.

Samarbeidspartner Caritas Uganda har også fått rapporter om hvordan stengte skoler har rammet samfunnet på ulike nivåer.

– Bøndene vi støtter har mistet en viktig inntektskilde i form av salg av grønnsaker til bruk i skolemat. Lærere har mistet sin inntekt. Det meldes om økninger i tenåringsgraviditeter og kjønnsbasert vold, forteller Wilbers.

Bekymret for nye nedstenginger

Mange av skoleelevene har begynt å jobbe for å spe på familiens inntekt, noe som øker sannsynligheten for at noen ikke vil vende tilbake til skolebenken.

Det er positivt at skolene åpnes igjen, men vi er samtidig bekymret for økende smitte og hvilke konsekvenser det kan få – særlig hvis det kommer nye nedstenginger, sier programrådgiveren.

Han ser fram til at de to akvakulturskolene til Caritas, i Gulu og Arua, der unge får utdanning i fiskeoppdrett, kan starte opp som vanlig igjen og sørge for at flere kommer i lønnet arbeid, oppnå matsikkerhet og øke familieinntekten.

– En viktig oppgave for myndighetene er nå å bidra til at skolebygninger settes i stand til videre undervisning, og at det legges til rette for at elevene kan ta igjen den tapte undervisningen, avslutter Tobias Wilbers.

2022-01-18T15:58:35+00:00 18th januar, 2022|

About the Author: