Colombia velger fred

//Colombia velger fred

President Juan Manuel Santos er gjenvalgt til fire nye år. Dermed er det mulig å fortsette fredsprosessene.

Valget søndag 15. juni var avgjørende for Colombias befolkning. President Santos vant med nær 51 prosent av stemmene. Hans motstander Oscar Ivan Zuluaga får dermed ikke mulighet til å avslutte fredsforhandlingene. Etter 50 år med krig er det klart at en fremforhandlet løsning på konflikten er den eneste reelle løsningen. Caritas Norge har siden 1998 aktivt støttet fredsarbeidet i Colombia, og håper den nyvalgte presidenten bidrar til at 46 millioner colombianere skal få mulighet til å oppleve fred.

IMG_20131022_155239

Internt fordrevne fra Paquemas, Uraba, Colombia. Foto: Caritas Norge

Vårens valgkamp i Colombia var dominert av fredsprosessen med FARC-EP (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia – Ejército del Pueblo), Colombias største geriljagruppe med om lag 8000 soldater. På tampen av valgkampen ble det gjort kjent at regjeringen også innleder fredssamtaler med ELN (Ejercito de Liberación Nacional), en gerilja også opprettet på 1960 tallet og med en væpnet styrke som teller 3000 soldater.

– De to presidentkandidatene hadde svært forskjellige syn på hvordan de vil skape fred i Colombia og valget var avgjørende for om fredsforhandlingene ville fortsette, sier Knut Andreas Lid, sjef for utenlandsarbeidet i Caritas Norge.

Det har vært historisk god fremgang i forhandlingene mellom regjeringen og FARC-EP, en prosess som foregår på Cuba og der Norge har en sentral rolle.

– Caritas er svært positive til nyheten om at også ELN vil starte fredssamtaler. Partene jobber nå med å definere hvilke punkter de skal forhandle om i første omgang. Så langt er det klart at diskusjoner rundt konfliktens ofre samt deltakelse av sivilsamfunn vil være sentrale punkt på agendaen, forteller Lid.

SAM_2955

Foto Caritas Norge

Både ELN og FARC ble dannet i 1964 med mål om å endre urettferdige samfunnsstrukturer og bedre forholdene for fattige bønder i Colombia. Men konflikten med myndighetene har rammet sivile hardt. Både geriljagruppene, staten og paramilitære grupper er skyldige i at flere hundretusener mennesker er blitt drept og over fem millioner mennesker er drevet på flukt internt.

SAM_2739

Foto: Caritas Norge

 

 

 

 

2018-02-05T14:49:13+00:00 13th juni, 2014|

About the Author: