Anker dommen: Fare for ny lov mot homofili

//Anker dommen: Fare for ny lov mot homofili

Uganda: Myndighetene anker dommen som ugyldiggjør loven mot homofili til høyesterett. Loven åpner for å straffe homofili med livsvarig fengsel.

6055550249_ce8f1de59c_b

Kampala, Uganda. Foto: Shack Dwellers International, Flickr

Ugandas omstridte lov mot homofili som ble vedtatt av President Museveni i februar 2014, er erklært ugyldig av Grunnlovsdomstolen. Men tilhengere av loven varsler at de anker grunnlovsdomstolens kjennelse til høyesterett.

– Det er heller ingenting i veien for at anti-homofililoven vedtas av parlamentet på nytt, mens det er beslutningsdyktig. Annulleringen sier ingenting om innholdet i loven, mener programkoordinator i Caritas Norge, Aina Østreng.

Den omstridte anti-homofililoven ble erklært ugyldig forrige uke, fordi det ifølge dommeren ble begått feil da loven ble vedtatt av nasjonalforsamlingen.

Sterke reaksjoner

Det var aktivister som klaget inn loven til domstolen. Ifølge den ugandiske nettavisen Daily Monitor, er myndighetene dømt til å betale 50 prosent i saksomkostninger til aktivistene som gikk til sak mot myndighetene.

– Det er positivt at loven er erklært ugyldig, men dette betyr på langt nær at Ugandas homofile er trygge. Det foreligger allerede en gjeldende lov som kriminaliserer homofili, sier Østreng.

Ofwono Opondo, talsperson for Ugandiske myndigheter, sier til BBC at han mener dommen er et eksempel på et velfungerende demokrati. Han oppfordrer land og samarbeidspartnere til å gjeninnføre støtte og bistand som tidligere ble kuttet på grunn av loven.

Loven mot homofili skapte sterke reaksjoner i vesten. Norge var et av flere land som kuttet en god del bilateral bistand til Uganda som en konsekvens av loven som utenriksminister Børge Brende har kalt et brudd på menneskerettighetene.

Majoriteten av Ugandas befolkning er mot homofili og ugandiske myndigheter har tidligere forsvart loven. President Museveni fikk mye støtte for å stå imot vestlig press.

Mer informasjon om Caritas Norges arbeid i Uganda finner du her.

Eldre nyheter:

Pressefriheten utfordres i Uganda

Fra kullbrenning til birøkt i Uganda

2018-02-05T14:49:13+00:00 5th august, 2014|