Fasteaksjonen: Livreddende næring

//Fasteaksjonen: Livreddende næring

Før Grendimar (6) fikk hjelp av Caritas, bare sov og gråt hun hele dagen. Nå smiler og leker hun igjen.

Yusmarely Acuña, 29, med sine tre barn, Valentina (7), Greivis (3), and Grendimar (6), utenfor deres hjem i Tomuso, Venezuela. Foto: Caritas Internationalis

Inntektene fra årets fasteaksjon skal hjelpe barn som sulter. Støtt Fasteaksjonen 2019!

Read the article in English here

Tutaj przeczytasz artykuł po polsku. 

– Hun var så tynn at du ikke engang kunne se henne i sengen. Da jeg badet henne, var hun bare bein, sier Yusmarely, mor til Grendimar.

Yusmarely bor sammen med sine tre barn i Tomuso i Venezuela. Økonomisk krise og inflasjon har ødelagt befolkningens kjøpekraft og den unge moren strever med å skaffe nok mat til familien. En pose maismel, for å lage den venezuelanske retten arepa, kan koste så mye som halvparten av en gjennomsnittlig månedslønn på $1,50. Hver eneste dag går prisene opp. Ett kilo egg kan doble seg i pris på bare får dager. På et tidspunkt ble hennes seks år gamle datter Grendimar så tynn at hun gråt og sov seg gjennom dagen. Matmangelen førte til at midjemålet til hele familien krympet og Yusmarely ble bekymret for sine barns helse. Heldigvis var det håp å finne i nærheten.

Helsekontroller hos Caritas

Hver uke arrangerer den lokale Caritas-avdelingen helsekontroller for barn under fem år. Grendimar var over aldersgrensen, men det stoppet ikke Yusmarely fra å ta med henne og tre år gamle Greivis dit for å be om hjelp.

Frivillige fra Caritas veide dem, målte omkretsen rundt venstrearmen deres og konkluderte med at de trengte oppfølging med kosttilskudd på grunn av underernæring. De siste månedene har barna forandret seg.

– Det Caritas har gjort er utrolig. Jeg blir så glad når jeg ser Grendimar med masse energi. Hver dag veier hun mer. Yusmarely bekymrer seg ikke lenger for at Grendimars klær skal falle av, men hun har en ny bekymring.

-Jeg sier at hun ikke må få større føtter, for hvordan skal vi ha råd til et nytt par sko?

200 000 barn risikerer å dø

Den politiske og humanitære krisen i Venezuela har utviklet seg sakte over mange år og forverret seg drastisk de siste tre til fire årene. Millioner av mennesker har havnet i bunnløs fattigdom. I fjor undersøkte tre universiteter i Venezuela folkehelsen i landet. Resultatene viste at gjennomsnittsvekten hadde gått ned med elleve kilo i løpet av 2017. Caritas Venezuela advarer om at så mange som 200 000 barn står i fare for å dø av sult.

Med støtte fra våre givere og Utenriksdepartementet har Caritas Norge i samarbeid med Caritas Venezuela startet et nødhjelpsprogram for 3 500 barn under fem år og 800 gravide og ammende kvinner. Med din hjelp kan vi hjelpe enda flere!

Les mer om fasteaksjonen her

2019-04-01T14:38:12+00:00 21st mars, 2019|

About the Author: