Fasteaksjonen: Mat og drømmer i DR Kongo

//Fasteaksjonen: Mat og drømmer i DR Kongo

Lærer, minister, sykepleier, prest. Fremtidsplanene til barn i DR Kongo er ikke så ulike de norske barn har selv om hverdagen er annerledes. Nok mat gjør det lettere for barna å oppnå drømmene sine.

–Jeg heter Benedicte Lola, er 12 år, går i femte klasse og har to brødre. Nå er jeg på vei for å hente vann og da må jeg gå tre kilometer med bøtten på hodet. Drømmen min for fremtiden er å bli lærer. Det håper jeg at jeg klarer, selv om jeg ikke alltid får med meg alle timene på skolen. Foreldrene mine har dårlig råd, og jeg må hjelpe dem i arbeidet. Foto: Catherine Trautes/Caritas Norge

Støtt fasteaksjonen 2019

Read the article in English

Tutaj przeczytasz artykuł po polsku.

I DR Kongo har Caritas Norge, med støtte fra Norad, matsikkerhetsprogrammer for 7200 husholdninger i provinsene North-Kivu, Maniema, Bas-Congo og Tanganyika. Ifølge Verdens matvareprogram (WFP) lider 20 prosent av barna i DR Kongo av kronisk underernæring. Familiene som deltar i matsikkerhetsprogrammene til Caritas får blant annet opplæring i mer effektivt og klimatilpasset jordbruk. Når familiene får økt sine avlinger, slik at de har nok mat, blir det også lettere for barna å konsentrere seg på skolen.

Vi har snakket med noen av barna i disse familiene, for å spørre dem om hvilke drømmer de har, men også om noen av problemene i livet deres.

Lite tid til lek

Barna bor i ulike landsbyer nært hovedstaden Kinshasa. I landsbyene bor barna i hus som har tak av strå, mødrene tilbereder mat på bål og barna henter vann fra kilder som man må gå mellom tre og fem kilometer for å finne. Barna bruker mye av dagen etter skoletid på å hjelpe foreldrene med arbeid i huset eller på markene, så det blir ikke mye tid til lek. Det finnes ingen elektrisitet i landsbyene og de har ikke tv eller kino. Foreldrene til barna har nok en mobiltelefon eller en liten radio med batterier, for å holde kontakten med omverdenen. Men å reise herifra, er vanskelig. Fra landsbyene er det enten dårlige veier, eller ingen veier i det hele tatt.

Strømløse drømmer

Det er mange barn i DR Kongo som har det på samme måten, kanskje mer enn halvparten av barna i landet bor på landsbygda uten elektrisitet. Men fremtidsdrømmer trenger ikke strøm, se bare her:

–Jeg heter Bazi Mbala, er 12 år gammel og går i 6.klasse. Akkurat nå har jeg mest lyst til å spille fotball, men i fremtiden håper jeg at jeg kan bli minister.Foto: Catherine Trautes/Caritas Norge

– Jeg heter Bénédicte Mansanga Malamu, er 12 år gammel, og vil bli sydame når jeg blir eldre. Nå lærer jeg om planter og planting sammen med venninnene mine. Foto: Catherine Trautes/Caritas Norge

Makangu Luwiya er 8 år, og vil bli prest når han blir voksen.  –Nå går jeg i første klasse, og har tre brødre og en søster, sier han. Foto: Catherine Trautes/Caritas Norge

Les mer: 

Fasteaksjonen 2019: Sult stjeler barns framtid

Fasteaksjonen 2019: Livreddende næring i Venezuela

2019-04-03T15:30:21+00:00 1st april, 2019|

About the Author: