Fikk et pusterom i teltet til Caritas

//Fikk et pusterom i teltet til Caritas

Ifølge FN har to millioner mennesker flyktet fra krigen i Ukraina. De aller fleste er kvinner og barn. En av dem er Ludmilla Beshnejeva (28) som kunne krysse den polske grensen etter fem dager på flukt fra Odessa med sine tre barn.

Av Anette Skomsøy, seniorrådgiver kommunikasjon 

Ukrainsk flyktning i teltet til Caritas Polen

Flyktet fra krigen: I teltet til Caritas Polen fikk Ludmilla og barna tilbake varmen. Her med datteren Victoria i armene. (Foto: Caritas International)

Da russiske soldater begynte å marsjere inn i byen ved Svartehavet forstod hun at det hastet å komme seg bort. Den raskeste måten å komme seg i trygghet på, var toget til byen Lviv helt i vest. Her tilbrakte hun og de tre barna – tre måneder gamle Victoria og tvillingene Nastia og Konstantin på fem år en natt hos venner. De ventet med å krysse grensa til situasjonen hadde roet seg litt. Hun fulgte med på nyhetene fra dag til dag, og var redd for at de kunne bli stående å vente på grensa i minusgrader.

Kalde og desorienterte

På torsdag, en uke etter Russlands invasjon, bestemte hun seg for å ta sjansen. En bekjent kjørte de nærmere grensen. Kort tid etter fant de en buss som fraktet familier over til Polen. De kom med og forlot sitt gamle liv. Etter to timer, i en iskald buss, var de fremme i grensebyen Przemysl. Ludmilla var desorientert og barna var kalde og sultne. Heldigvis fant de frem til teltet som Caritas Polen har satt opp, og som fungerer som et mottakssenter. Der fikk de et lite pusterom og tilbake varmen. Frivillige sørget for at de fikk noe varmt å spise og drikke.

Deretter ble det organisert overnatting på en lokal skole. Ludmilla og barna ble fraktet dit av en minibuss som går i skyttel mellom mottakssenteret og lokale overnattingssteder. Etter fem dager på reise kunne de endelig sove trygt og godt.

Transport: Ludmilla og barna i minibussen til Caritas Polen – på vei til et trygt sted for natten. (Foto: Caritas International)

2022-03-10T14:25:18+00:00 10th mars, 2022|

About the Author: