Flere omkomne etter kraftig jordskjelv i Kroatia

//Flere omkomne etter kraftig jordskjelv i Kroatia

Et jordskjelv med en styrke på 6,4 på Richters skala rammet Kroatia tirsdag 29. desember. Byene Petrinja og Sisak er hardest rammet og det rapporteres om flere omkomne, store skader på bygningsmasser og flere hundre som har måttet forlate sine hjem. Caritas Kroatia er til stede på bakken.

Det rapporteres om flere omkomne og kraftige skader på hus og bygningsmasser i Kroatia.

Jordskjelvet var så kraftig at skjelvene ga ringvirkninger helt til hovedstaden Zagreb, Italia, Bosnia og Serbia.

Gjennom natten har redningsteam arbeidet med å få folk i sikkerhet og ut av sine ødelagte hjem. Så langt rapporteres det om 7 omkomne etter jordskjelvet i Kroatia. Rundt 200 personer har fått midlertidig husly i militærbrakker.

Ordføreren i Petrinja, Darinko Dumbovic, beskriver den uoversiktlige situasjonen slik:
– Vi drar folk ut av sine biler og vet ikke om de er døde eller skadet. Situasjonen er preget av panikk og mange leter etter sine nærmeste.

Kroatias statminister, Andrej Plenkovic forteller at:
– Forsvaret er satt inn for å hjelpe. Vi kommer til å være nødt til å flytte noen mennesker fra Petrinja fordi det er ikke trygt å være der nå.

Stort tilbakeslag for Petrinja

Petrinja har siden krig for uavhengighet fra Jugoslavia på 90-tallet vært gjennom en omfattende gjenoppbyggingsprosess, samtidig som byen har slitt med økonomiske tilbakeslag i de senere årene. Gjenoppbyggingen etter krigen har nå fått seg alvorlige tilbakeslag.

Caritas Kroatia er

Caritas Kroatia er til stede og arbeider og bidrar med nødhjelp og redningsarbeid. I førsteomgang bidrar Caritas Kroatia med hjelpemannskaper, tepper, telt, senger og soveposer. Ila. morgendagen vil de bidra med økonomisk støtte til kriseresponsen. I tiden som kommer vil Caritas Kroatia bidra til videre nødhjelp, samt i gjenoppbyggingsprosessen.

Situasjonen er fortsatt uoversiktlig og Caritas Kroatia vil gjøre kontinuerlige evalueringer av situasjonen og tilpasse sin innsats deretter.

Se vår Facebook-innsamling til Caritas Kroatia her, vipps til 91337 (merk «Kroatia») eller send SMS: KRISE til 2160 (250 kr)

2021-02-11T10:24:47+00:00 30th desember, 2020|

About the Author: