FARC-EP løslater colombiansk militære

//FARC-EP løslater colombiansk militære

Fem personer blir løslatt etter at FARC-EP og den colombianske regjeringen er enige om betingelsene. Det annonserte Norge og Cuba natt til i dag.  

– Dette er svært gode nyheter. Vi håper at fredsforhandlingene blir gjenopptatt så raskt som mulig, sier programkoordinator for Colombia, Jeanette Olsen.

Norge og Cuba tilrettelegger fredsprosessen i Colombia og har bidratt til at partene er enige om en løsning i saken, melder det norske Utenriksdepartementet UD.

– Det som bør være fokuset fremover er at tidsplanen for fredsforhandlingene blir fulgt, slik at fredsprosessen kan føre til en positiv utvikling for Colombia. Folket i Colombia trenger og fortjener et liv i fred etter 50 år med konflikt, forklarer Olsen.

Av de fem personer som befinner seg i FARCs varetekt er general Rubén Alzate, fire representanter for Colombias væpnede styrker, i tillegg til en advokat. Som følge av hendelsen besluttet president Santos å suspendere fredssamtalene med FARC inntil de fem ble løslatt.

Saken har fått stor oppmerksomhet i Colombia, ikke minst fordi det er første gang en general har blitt tatt til fange av FARC.

Kidnappet før to-årsdagen for forhandlingene

General Ruben Dario Alzata ble søndag ettermiddag bortført sammen med en annen militærtjenestemann og en sivilist. De tre ble tatt til fange etter at de gikk i land fra en båt nær byen Quibdo under et besøk i et område hvor det foregår et energiprosjekt, opplyser forsvarsminister Juan Carlos Pinzon.

Generalen var kledd i siviSAM_8666lt og uten følge av sine vanlige sikkerhetsvakter. Begge deler et brudd på sikkerhetsprotokollen, sier colombianske myndigheter.

General Alzate er den myndighetspersonen med høyest rang som er kidnappet siden 1998.

Kidnappingen skjedde tre dager før to-årsdagen for starten på fredsforhandlingene.

Forhandlingene har som mål å få en slutt på den 50 år lange konflikten mellom den venstreorienterte FARC-geriljaen og Colombias regjering. Forhandlingene begynte i Norge i 2012, og norske myndigheter bistår partene i fredsprosessen.

 

Les mer om vårt arbeid i Colombia her.

Caritas Norge om Colombia i norske medier. Se oversikt her.

Eldre nyheter om Colombia:

Colombia velger fred. 

Få muligheter for ungdom i Colombia.

 

 

 

 

2018-02-05T14:49:08+00:00 17th november, 2014|

About the Author: