Gammel konflikt blusser opp på Filippinene

//Gammel konflikt blusser opp på Filippinene

Mandag 9. september kom nyheten om at opprørere fra gruppen Moro National Liberation Front (MNLF) har tatt hundrevis av gisler i utkanten av byen Zamboanga sør på Filippinene. Det ser dermed ut som at en konflikt som ble avsluttet i 1996, etter inngåelse av en fredsavtale med myndighetene, nå har blusset opp igjen.

Bruker sivile som menneskelige skjold
Kart nettsak FilippineneNyhetsbyrået Al Jazeera melder at opprørsgruppen skal ha angrepet en rekke lokalsamfunn i utkanten av byen Zamboanga og tatt flere hundre gisler. Minst 6 personer skal dessuten ha blitt drept i sammenstøt med regjeringshæren. Gisselaksjonene skal i følge det filippinske forsvaret ha oppstått da regjeringsstyrker sperret veien inn mot rådhuset i sentrum av byen for å forhindre at opprørerne skulle innta rådhuset. Opprørsgruppen skal da ha angrepet omkringliggende områder og bruker, i følge talsmenn fra det filippinske forsvaret, sivile som menneskelige skjold.

MNLF på sin side hevder at det ikke var de som angrep. En talsmann for gruppen sier til Al Jazeera at det var regjeringsstyrkene som angrep og at de derfor var tvunget til å forsvare seg.

Føler seg oversett i fredssamtaler
MNLF signerte i 1996 en fredsavtale med myndighetene på Filippinene, men mange av deres tidligere soldater skal ha vært misfornøyd med vilkårene i denne avtalen og har beholdt sine våpen. Det er sannsynlig at det er disse som står bak de siste dagenes kamphandlinger. MNLF føler seg, i følge Al Jazeera, oversett i fredssamtalene som nå pågår mellom Moro Islamic Liberation Front (MILF) og regjeringen. MILF er en utbrytergruppe fra MNLF og deres samtaler med regjeringen har den siste tiden vært svært positive og mye tyder på at en fredsavtale snart kan være på plass. I denne vil det i så fall kunne være lovnader om større grad av selvstyre for den muslimske befolkningen sør på Filippinene.

Caritas arbeid på Filippinene
Caritas er engasjert i fredsarbeidet på Filippinene og driver både freds- og forsoningsarbeid og utviklingsarbeid i landet. Her kan du lese mer om Filippinene og Caritas Norges arbeid i landet.

2018-02-05T14:49:22+00:00 13th september, 2013|

About the Author: