Håper på en bedre fremtid for barna

//Håper på en bedre fremtid for barna

I den colombianske grensebyen Cúcuta bor tusenvis av venezuelanske migranter i midlertidige hus og brakker. Det har mange gjort i årevis mens de venter på oppholdstillatelse og en bedre fremtid.

Av Anette Skomsøy, senior kommunikasjonsrådgiver

Venezuelanske migranter i Cucuta

Venter på oppholdstillatelse: Den unge moren Rosany kom fra Venezuela til Colombia med barna sine for to år siden. (Foto: Nirma Hernández/Caritas Venezuela)

Uten oppholdstillatelse får de ikke mulighet til å søke arbeid, sende barna på skolen eller benytte seg av helsetilbudet. Mange er avhengig av hjelp fra det humanitære teamet til Caritas Colombia som daglig er i området. De tilbyr rettshjelp, psykososial støtte, kontantstøtte, matkuponger og diverse hygieneartikler, samt overnatting til de som trenger det.

– Den humanitære krisen har ført til at nær seks millioner venezuelanere har forlatt landet de siste årene. De flykter fra mat- og medisinmangel, fra vold og trusler, og fra et offentlig system i kollaps. Mange av dem ender opp i Cúcuta, sier generalsekretær Martha Rubiano Skretteberg som nylig besøkte grensebyen.

Har gått i nesten en uke

Der traff hun den unge moren Rosany (23 år) som har bodd i nabolaget El Paraíso (Paradiset) i mer enn to år, mens hun venter på å få godkjent papirene for seg og barna. Rett over grensen, i den venezuelanske småbyen San Antonio, forteller en annen mor, Milagros, at hun har gått i nesten en uke sammen med barna sine. Hennes største ønske er å kunne gi de et bedre liv, og å få seg en jobb.

– Venezuela har vært rammet av en dyp økonomisk og politisk krise siden 2013. Konsekvensene er stor arbeidsledighet, hyperinflasjon og svær høye priser på mat og andre basisvarer. Mange sliter med å skaffe nok mat på bordet og er avhengig av hjelpen til Caritas Venezuela for å overleve, sier Skretteberg.

Millioner er avhengig av hjelp fra Caritas

Over hele landet jobber organisasjonen for å dekke befolkningens basisbehov som mat, ernæring, helsehjelp og rent vann. Gjennom bevilgninger fra Utenriksdepartementet har Caritas Norge bidratt i hjelpearbeidet siden 2018.

– Vi har et spesielt fokus på underernærte barn under fem år og deres familier, gravide og ammende og eldre omsorgspersoner med ansvar for små barn, sier generalsekretæren.

I byen San Cristòbal har flere hundre familier møtt frem under matutdelingen, som Caritas i delstaten Táchira står i spissen for. Kirken er det eneste stedet der familiene finner det de trenger for å livnære seg.

– Gjennom kirken og våre lokale nettverk av helsestasjoner og frivilliges innsats, når vi de mest sårbare, som er våre målgrupper. Dette har vært spesielt viktig under koronakrisen. Vi når ut der de store internasjonale organisasjonene og FN ikke gjør det, sier Skretteberg.

Se mer om Venezuela:

Dette er månedslønna i Venezuela: To poser mel (NRK)

Reportasje om Caritas sitt arbeid i Venezuela på NRK Søndagsrevyen.

2022-02-04T14:51:11+00:00 4th februar, 2022|

About the Author: