I dag markeres verdens aidsdag. Til tross for mangeårig kamp er hiv og aids fremdeles et stort hinder til utvikling for millioner av mennesker.
– Hiv og aids er et fattigdomsproblem som påvirker hele lokalsamfunn og familier, sier programkoordinator for Afrika, Aina Østreng.
35 millioner mennesker lever i dag med hiv og aids. Av disse bor om lag 25 millioner mennesker i Afrika Sør for Sahara og det er i all hovedsak de fattige som rammes. De negative konsekvensene av hiv og aids er mange. For eksempel er andelen foreldreløse barn stor, og mange blir tvunget til å slutte på skolen fordi de må ta vare på syke foreldre. Den økonomiske produktiviteten blir også lav fordi det er så mange mennesker i yrkesaktiv alder som ikke kan bidra til samfunnet.
– Hiv og aids forårsaker usikkerhet og utrygghet både for de rammedes egen fremtid, for deres familier, og kan resultere i alvorlig sykdom og død, sier Østreng.
Viktig at FN fortsetter sitt engasjement
Caritas var en av de første organisasjonene i Norge som startet arbeidet med hiv og aids, innenfor talsmannsarbeid, opplysningsarbeid, behandling av syke og for at barn også skal ha tilgang på hiv-medisiner. Den katolske kirkens innsats har vært, og er fremdeles massiv i kampen mot hiv og aids. Katolske organisasjoner har siden midten av 80-tallet vært involvert i en omfattende respons på hiv og aids i over 100 land. Globalt står katolske sykehus og klinikker for mer enn 25 prosent av behandlingen til aids-rammede.

Susan Muchinshi har lært å leve med sykdommen og hjelper nå andre til å klare det samme. Foto: Caritas Norge.
Caritas Norge har svært positiv erfaring med hiv og aids prosjekter der rammede får hjemmebasert stell og lokalsamfunn samtidig får informasjon om sykdommen.
– Jeg har hørt mange historier om at personer som er smittet av hiv og aids og som opplever mindre diskriminering enn tidligere, forteller Østreng.
En av de mange gode historiene kommer fra Susan Muchinshi som er hiv-positiv. Tidligere hadde jeg mange problemer med sykdommen forteller hun under et feltbesøk i Zambia.
– Etter at Caritas kom fikk jeg ARV (antiretrovirale medisiner) og nå kan jeg gjøre alt selv. Jeg kan både jobbe, lage mat og være med familien, sier hun og legger til at hun er takknemlig overfor Caritas som lærte henne at man kan leve med hiv. Hun er nå med i en gruppe der hun hjelper andre som er rammet av hiv, men som ikke har akseptert sykdommen.
Det er ekstremt viktig å opprettholde et tydelig fokus på hiv og aids. I for eksempel Uganda har man etter mange års stabile tall opplevd en økning fra 2005 til 2011. Med all den fremgangen som er gjort siden 2001 er det veldig viktig at FN ikke går tilbake på sitt engasjement kampen mot hiv og aids. Det trengs en langsiktig, forpliktende finansiering til programmer som tilbyr antiretroviral behandling.
Mer om Caritas arbeid i Uganda og i Zambia her.
Andre nyheter om hiv/aids: