Humanitær nød på Lesvos etter branner i Moria-leiren

/, Migrasjon og integrering/Humanitær nød på Lesvos etter branner i Moria-leiren

Caritas Hellas melder om en svært vanskelig og uavklart humanitær situasjon på Lesbos etter at Europas største flykningsleir ble totalødelagt av brann 8. september. De samarbeider tett med migrasjonsdepartementet i landet for å bistå flyktningene med vann, soveposer og hygieneartikler.

 Moria-leiren har i årevis blitt kritisert for utrygge og krevende leveforhold. Leiren har bosatt fire ganger så mange mennesker som dens kapasitet, og mennesker på flukt har måttet tilbringe måneder, i noen tilfeller år, ventende på avklaring av sine asylsøknader i leiren. Barn har måttet vokse opp alene og ubeskyttet, og tusenvis har manglet tilgang til nødvendig helsehjelp og juridisk veiledning. Under svært krevende humanitære forhold ble situasjonen betydelig mer anspent da covid-19 ble oppdaget i Hellas i mars 2020.

– Bare forestill deg hvilke lidelser disse menneskene har måttet tolerere gjennom livet, og så må de igjen møte elendighet, usikkerhet og mangel på husly. Det er et mirakel at det ikke har gått liv tapt under brannen. Menneskelig medfølelse er nå viktigere enn noen gang. Samtidig er det viktig å anerkjenne at leveforholdene i leiren var uholdbare før brannen startet. Leiren var overfylt av hundrevis av telt som dekket hvert eneste tomrom, med for få hygienefasiliteter, toaletter, matstasjoner, lekeområdet osv. Det er åpenbart at alternative mottaksforhold basert på solidaritet og menneskeverd for alle innbyggere må opprettes på tvers av Europa, nå og i framtiden, uttaler Maria Alverti, Generalsekretær i Caritas Hellas.

Etter å ha flyktet fra krig, ekstrem fattigdom og forfølgelse, er de 12.000 menneskene som var bosatt i leiren igjen på leting etter en sikrere plass å oppholde seg. Brannene slukte telt, eiendeler og mat, og har skapt den største humanitære katastrofen i landet på flere år. 35 personer hadde testet positivt på covid-19 i leiren da brannene brøt ut, og kaotiske forhold oppsto under myndighetenes forsøk på å håndtere den krevende situasjonen. Veier ble avsperret og militære forsterkninger ble sendt til øya for å håndtere nødssituasjonen – smittesituasjonen er fortsatt uavklart.

Hundrevis av flyktningene nå blir testet for viruset og overført til en ny, midlertidig leir. Situasjonen er stadig i endring, men migrasjonsdepartementet håper at alle 12.000 flyktninger, inkludert 4000 barn, vil kunne oppholde seg der i løpet av kort tid. Etter erfaringer fra Moria er det imidlertid mange som er motvillige til å flytte inn i en ny leir, da de heller ønsker seg til fastlandet og til Europa.

Tusenvis er nå spredt gatelangs på øya – de bor i veikanter, i fjellet, på enger og på strender. De trenger å få dekket grunnleggende menneskelige behov. Caritas Hellas samarbeidet tett med andre organisasjoner og lokale myndigheter for å sikre flyktningenes tilgang til mat, vann og hygieneartikler. Vi har delt ut 2.000 vannflasker og 1.000 soveposer, og planlegger videre å gi 40 toaletter til den nye leiren. I tillegg arbeider Caritas Hellas å styrke tilbudet av sosiale tjenester, psykiske og fysiske helsetilbud via det lokale helsesenteret.

Den humanitære nøden på øya er omfattende, og dersom du ønsker å bidra til Caritas Hellas sitt viktige arbeid kan du bruke:

Vipps: 91895 (merk betalingen «Moria»)

Eller betale med kort:
https://caritas.profundo.no/moria 

2020-09-18T18:58:23+00:00 18th september, 2020|

About the Author: