Støtt ofrene for jordskjelvet i Afghanistan og Pakistan

//Støtt ofrene for jordskjelvet i Afghanistan og Pakistan

Dødstallene ventes å stige etter at nordlige deler av Afghanistan, Pakistan og India mandag ble rammet av jordskjelv. Så langt er det rapportert om 362 døde.

Caritas Pakistan vil gi husly til 1200 familier i regionen Hindu Kush.(Foto: Caritas Pakistan

Caritas Pakistan vil gi husly til 1200 familier i regionen Hindu Kush. (Foto: Caritas Pakistan)

 

CNN melder onsdag morgen om rundt 2000 skadde og 362 døde. 115 er meldt omkommet i Afghanistan og 248 i Pakistan som er tettere befolket. Ved sykehusene i de to landene jobber helsepersonell på spreng.

Skjelvet hadde en styrke på 7,5 og episenter i de utilgjengelige fjellområdene i det nordøstlige Afghanistan. Episenteret lå dypt, noe som gjør det svakere enn et grunt skjelv med samme styrke ville vært. Til sammenligning målte jordskjelvet i Pakistan i 2005 7,6. 75 000 mennesker mistet livet.

Redningsarbeidere, som har vært inne i noen av de jordskjelvrammede områdene, sier til BBC onsdag at kulden gjør forholdene livsfarlige for folk som er blitt hjemløse eller som ikke tør å vende hjem til husene sine av frykt for etterskjelv. Behovet for  telt og tepper er akutt. Offisielle kilder sier til nyhetskanalen at 7 6000 hjem er blitt ødelagt i Afghanistan og 4000 i Pakistan, men hverken afghanske eller pakistanske myndigheter har fullstendig oversikt  over situasjonen i de mest uframkommelige områdene.

Caritas Pakistan melder om jordskred utløst av skjelvet. Dette skaper igjen fare for flom i elven Hunza. Myndighetene er også bekymret for hva rapporterte brudd i isbreer kan føre til.

Caritas Pakistan reiste inn til de hardest rammede områdene i går, for å vurdere situasjonen og sette i gang hjelpetiltak. I tillegg til at området er utilgjengelig på grunn av ødelagte veier, er sikkerhetssituasjonen problematisk i dette området som delvis er under Talibans kontroll.

Caritas følger tett med på utviklingen. Alle Caritas i region mobiliserer for å kartlegge omfanget av katastrofen og redde liv. Caritas Norge har  startet en innsamlingsaksjon for jordskjelvofrene.

Saken ble oppdatert onsdag 28. oktober kl 10.30.

Gi din støtte her

Hold deg oppdatert hos Caritas Pakistan.

 

 

2018-02-05T14:48:55+00:00 27th oktober, 2015|

About the Author: