Kongolesere på flukt

//Kongolesere på flukt

I følge UNHCR har 40.600 kongolesere flyktet etter at nye kamper brøt ut mellom den nasjonale hæren og «mytterister» i april.
Ugandiske myndigheter melder om at over 30.000 har flyktet over grensen til Uganda. Mange har også flyktet til Rwanda. Kampene markerer slutten på den tre år lange relative freden i Nord-Kivu.


De såkalte mytteristene er tilhengere av Bosco Ntaganda, som var nestkommanderende for tutsi-rebellene Congrès national pour la défense du people (CNDP) frem til 2009 da han forhandlet frem en avtale om å integrere sin tropp med den nasjonale hæren med kommando over Nord-Kivu. Kampene oppstod i april da de tidligere CNDP-soldatene begynte å klage på ubetalte lønninger og dårlige levekår. Ntaganda og hans tilhengere har brutt ut fra hæren og anklages blant annet av Human Rights Watch for å rekruttere barnesoldater mot sin vilje.

Ntaganda, også kalt The Terminator, ble i 2006 siktet av Den internasjonal straffedomstolen for å ha benyttet barnesoldater. Myndighetene har ikke ønsket å utlevere han, men har endret mening etter at kampene brøt ut. Det er derfor stor sannsynlighet for at Ntaganda blir tatt og stilt for retten i løpet av kort tid.

For mange av de fordrevne er dette den tredje gangen de er nødt til å forlate sine hjem. UNHCR uttrykker stor bekymring for situasjonen.

Les mer på Caritas Internationalis’ blogg her og her.

 

2018-02-05T14:49:33+00:00 15th juni, 2012|

About the Author: