Økte avlinger ga byggeboom i landsbyen

/Økte avlinger ga byggeboom i landsbyen
Økte avlinger ga byggeboom i landsbyen 2023-03-08T14:51:39+00:00

Bistand nytter. Landsbyen Malela i DR Kongo har vokst fra fem til rundt ett hundre hus etter at Caritas startet matsikkerhetsprogram der i 2013. Bonden Amisi Waliuzi Yaya og familien er blant dem som har fått økt sin levestandard betraktelig etter at de fikk opplæring i klimatilpasset landbruk.

Frivillige gjør en kjempeinnsats (Foto: Caritas Internationalis) 

– Jeg er så takknemlig for opplæringen jeg og andre her i landsbyen har fått gjennom dette matsikkerhetsprogrammet. Støtten Caritas har gitt meg, har endret livet mitt. Nå priser jeg Gud for at jeg møtte Caritas, sier Amisi.

Amisi Waliuzi Yaya er en av flere tusen deltakere i Caritas Norges matsikkerhetsprogram i DR Kongo. Han er gift med Mukufu Kakese og de har ni barn sammen. De fleste barna har flyttet ut. Bare tre bor fremdeles sammen med dem i hjemmet i Malela. Tre av barna studerer i Lumbumbashi og et i Kinshasa.

Et møblert hjem

Landsbyen Malela ligger i Kasongo-territoriet cirka 245 kilometer fra byen Kindu som er hovedstaden i provinsen Maniema midt i DR Kongo. Da første fase av Caritas matsikkerhetsprogram startet i 2013, bodde Amisi og hans familie i ei lita jordhytte med halmtak.

I dag teller landsbyen rundt hundre hus, og ekteparet Amisi og Mukufu har bygget seg et hus med tre soverom, to stuer og et anneks. Solcellepaneler sørger for lys om kvelden. Samtidig har de hatt råd til å sende barna sine på skolen.

-Nå som helsa ikke lenger tillater meg tungt fysisk arbeid på åkeren, er jeg glad for at vi har fått bygget dette huset. Huset mitt er for meg et minne om Caritas og den hjelpen jeg som muslim har fått av en organisasjon fra den katolske kirke, sier Amisi.

Lærte nye dyrkingsteknikker

Han og kona mener dyrkingsteknikkene de lærte gjennom matsikkerhetsprogrammet, samt organisering av de lokale bøndene i kooperativer, har vært nøkkelen til suksess. Salg av grønnsaker og geiter har gjort det mulig for Amisi og kona å legge til side penger til hus.

-Man bygger ikke et hus på en dag. Jeg tok meg tid til å spare og kjøpte inn byggematerialer gradvis etter hvert som jeg tjente penger. I dag sover vi godt i et solid hus laget av murstein og metall. Jeg håper Caritas og deres partnere i Norge som har støttet dette programmet, kan la flere familier som er i en sårbar situasjon få sjansen til å forbedre sine levekår, sier Amisi og Mufuku.

7 millioner mennesker i DR Kongo er ifølge FN avhengig av humanitær hjelp. Matsikkerhetsprogrammet i DR Kongo er finansiert med midler fra Norad og givere.