Nye kamphandlinger i DR Kongo

//Nye kamphandlinger i DR Kongo

De siste dagene har det vært nye kamphandlinger mellom opprørsgrupper og regjeringsstyrker øst i Den demokratiske republikken Kongo. Dermed drives igjen tusenvis av mennesker på flukt i en region som allerede er preget av en alvorlig flyktningsituasjon.

Flere kamper samtidig
KompI følge nyhetskilder har det de siste dagene vært kamphandlinger både på grensa mellom Kongo og Uganda og i områdene utenfor byen Goma øst i Kongo. Over 60 000 mennesker skal være drevet på flukt som en konsekvens av disse kampene.

På grensa mellom Kongo og Uganda er kamphandlingene knyttet til den Ugandiske opprørsgruppen Allied Democratic Forces (ADF), en islamistisk gruppe som blant annet skal være tilknyttet terrornettverket Al Shabaab. Gruppa skal ha inntatt byene Kamango og Kilkingi og tatt kontroll over disse. I begge byene skal de ha plyndret sivilbefolkningen og drevet politiet på flukt.

Kampene i området rundt Goma skal i følge rapporter ha foregått mellom opprørsgruppen M23 og den kongolesiske regjeringshæren. Kampene skal ha oppstått delvis på grunn av stillstanden i fredssamtalene som den siste tiden har pågått i Uganda og delvis som en reaksjon på at FN om kort tid vil plassere ut nye styrker i området. De nye FN-styrkene vil bestå av 3000 soldater og har fått mandat til å bekjempe opprørsgruppene i området.

Økning i antallet internt fordrevne
Caritas Kongo rapporterer om en økning i antallet intern fordrevne i flere områder og de frykter at situasjonen nå vil forverre seg ytterligere. Etter en lengre periode med få voldelige sammenstøt der en del internt fordrevne fikk mulighet til å flytte tilbake, drives nå igjen mennesker på flukt. Selv uten å medregne de internt fordrevne fra de siste dagenes hendelser har antallet flyktninger i området økt. Mellom april og juni har om lag 73 000 mennesker blitt drevet på flukt, og med de nye kamphandlingene regner man altså med at om lag like mange har blitt drevet på flukt hittil i juli. Om kampene vedvarer vil dette tallet kunne øke betraktelig.

Caritas driver både humanitært hjelpearbeid i området og støtter også langsiktig utviklingsarbeid i DR Congo. Her kan du lese mer om vårt arbeid i DR Kongo.

2018-02-05T14:49:23+00:00 15th juli, 2013|

About the Author: