Økt produksjon for småskalabonde i Nord-Uganda

/, Uganda, Uncategorized/Økt produksjon for småskalabonde i Nord-Uganda

Jasper Ogwang er 33 år, men har allerede rukket å få syv barn, inkludert to par med jentetvillinger. Som mange andre falt han ut av barneskolen og har siden opplevd fattigdom og sult som småskalabonde. Han sier selv at han ble en fullverdig mann når han giftet seg i 2007, men var samtidig usikker på hvorfor han giftet seg og følte seg i en annen verden.

Som katekist var Jasper vant til å få støtte fra det kristne samfunn som hovedinntekt, og han var mindre interessert i jordbruk og hadde lite kunnskaper om gode teknikker. Hans kone driver et lokalt bakeri i nærheten, hvor hun selger pannekaker, for å spe på familiens inntekt, som kun utgjorde ca. 1700 kroner per år. Dette var ikke nok til å dekke grunnleggende behov i husholdningen.

I juni 2018 ble Jasper med i Caritas´ matsikkerhetsprogram og ble med i bondegruppen Oket itic i Pur ber landsby i Alebtong-distriktet. Jasper tilhører med dette en av 9 000 ugandiske familier som Caritas Norge støtter med sitt matsikkerhetsprogram, for å hjelpe bønder med å bedre deres livsvilkår, inntekt og gi dem bedre avlinger som gir bedre avkastning.  Han ble med på opplæringer i gruppen, og fattet interesse og lærte om gode og bærekraftige jordbruksteknikker, gode rutiner i hygiene og sanitære forhold, samt miljøvennlig produksjon. Kunnskapen endret hans måte å tenke på, ikke minst når det gjelder å være avhengig av andre, ved å planlegge bedre for å være matsikker hele året, samt å forbedre familiens livssituasjon. Jasper er også med i en lokal låne- og sparegruppe, dette har hjulpet ham å fremskaffe midler til å investere i to okser. Ved hjelp av okseplog har han lykkes å øke arealet for produksjon, og sammen med den nye kunnskapen har han også økt avkastningen fra 200 til 800 kg soyabønner per dekar. I år forventer han å kunne høste 2 tonn soyabønner.

Jasper forteller at han gjennom de tre siste avlingene har økt sitt markedsvolum, og totalt har solgt for ca. 9 000 kroner. Med disse midlene har han begynt å bygge sitt drømmehus med tre rom for seg selv og sin familie: – Jeg jobber mot å bli en av dem med best resultater i matsikkerhetsprogrammet, og ønsker å bidra til «å endre landsbyen» (slagordet til prosjektet), forteller Jasper. Fremtiden ser nå lysere ut for ham og familien. Neste plan er å investere i en motorsykkel.

Skrevet av Tobias Wilbers, programrådgiver Caritas Norge og Judith Muduwa, Caritas Uganda.

 

2020-09-01T09:35:13+00:00 1st september, 2020|

About the Author: