Økte avlingen og realiserte drømmen

//Økte avlingen og realiserte drømmen

Før klarte Albert Mwelwa (42) knapt å skaffe nok mat til familien sin. Etter opplæring i klimatilpasset landbruk, flytter han snart sammen med kona og sine tre barn inn i nytt hus finansiert med salg av grønnsaker.

Av Caritas Zambia og Birgit Vartdal, seniorrådgiver, kommunikasjon 

Albert Mwelva og kona foran huset de bygger i Zambia

Zambia: Albert Mwelva og kona foran huset de holder på å bygge. (Foto: Tobias Wilbers)

– Tidligere så jeg ikke på dyrkingen jeg drev med som en forretningsmulighet. Jeg klarte knapt å få nok mat på bordet. Jeg manglet ferdigheter i entreprenørskap og trodde aldri at jeg som bonde faktisk kunne tjene nok til å bygge et hus. Men nå har jeg lært å bruke mine ressurser på en mer effektiv måte. Ved kombinere flere aktiviteter som landbruk, fiskeoppdrett og forretningsdrift, vet jeg at jeg kan oppnå mine mål. Akkurat nå er livet mitt i ferd med å endres til det bedre, forteller Mwelwa.

Reduserer sult og fattigdom 

Albert Mwelwa bor i landsbyen Chipanta og deltar i et matsikkerhetsprogram som blir gjennomført av Caritas Mansa, Caritas Zambia og Caritas Norge i samarbeid og med finansiering fra Norad og våre trofaste givere. Programmet har som mål å redusere sult og fattigdom i landet. Gjennom dette programmet, fikk Albert og kona blant annet opplæring i økologisk landbruk og hjelp til å etablere en kjøkkenhage.

– Jeg lærte å ta i bruk økologiske landbruksprinsipper som bidrar til at jorden beholder sin fruktbarhet og ikke utarmes. Videre har jeg lært om vekselbruk, bruk av naturgjødsel (fra dyr), kompostproduksjon og andre ting. Ved å ta i bruk disse teknikkene, kunne jeg høste fem ganger så mye tomater som da jeg brukte kunstgjødsel, forteller han.

Lærer verdien av sparing 

I tillegg til opplæring i økologisk landbruk, fikk Albert opplæring i forretningsdrift. Albert og kona startet med å selge tomater og andre grønnsaker på markedet. Overskuddet brukte de blant annet til å kjøpe sement, slik at de kunne starte å bygge seg et hus. Resten investerte de gjennom en låne- og sparegruppe som Caritas har etablert.

– Neste år kan jeg og familien flytte inn i vårt nybyggede murhus, som vi også planlegger å oppgradere med jerntak ved hjelp av pengene vi har spart. Jeg er stolt av meg selv og virkelig takknemlig for støtten jeg har fått fra Caritas, forteller Albert Mwelwa.

2021-09-03T13:17:16+00:00 3rd september, 2021|

About the Author: