Opprørsgruppe herjer i DR Kongo

//Opprørsgruppe herjer i DR Kongo
SAM_5550

Nord-Kivu, Libero. Foto: Caritas Norge.

Flere hundre mennesker er tvunget på flukt og minst 80 personer er
drept i området rundt byen Beni i Nord-Kivu i DR Kongo, opplyser lokale kilder i landet.

I de siste ukene har en væpnet gruppe angrepet, drept og ranet mennesker i en rekke landsbyer i provinsen. Caritas i DR Kongo arbeider fortløpende med å få oversikt over nødhjelpsbehovet for å kunne hjelpe dem som er på flukt.

– Angrepene har ført til at flere hundre mennesker flykter fra sine hjem. De fordrevne har behov for matvarehjelp, medisinsk tilsyn og beskyttelse, sier programkoordinator i Caritas Norge, Aina Østreng.

Ifølge offisielle nyhetskilder og Caritas’ nettverk i landet, er det opprørsgruppen Allied Democratic Forces/National Army of Liberation of Uganda, (ADF/Nalu) som står bak angrepene.

De brutale overgrepene og drapene skjedde i løpet av en tre ukers periode fra 2. til 18. oktober i år. Verst var angrepene i Beni by, i områdene Ngadi og Erengeti, hvor totalt 54 mennesker ble slått ihjel. Angrepene har også funnet sted i andre nærliggende landsbyer.

SAM_5535

Nord-Kivu, Lubero. Foto: Caritas Norge.

Vanskelig å bekjempe

Den islamistiske ugandiske opprørsgruppen ADF/Nalu har holdt til rundt Rwenzorifjellet i DR Kongo siden 1997. Til tross for gjentatte militæroperasjoner mot gruppen de siste årene, har de aldri blitt overvunnet.

Regjeringshæren FARDC og FN-styrkene i landet, MONUSCO, arbeider med å bekjempe opprørsgrupper og har blant annet lykkes i kampen mot gruppen M23.

– Denne hendelsen viser at det er viktig å ha et kontinuerlig fokus på eksisterende opprørsgrupper slik som ADF/Nalu. De utgjør en trussel mot den humanitære situasjonen, forklarer Østreng.

Biskopen i bispedømmet Butembo-Beni, Melchisédech Sikuli Paluku, har skrevet et pastoralbrev der han utrykker frustrasjon og fortvilelse over herjingene.

– Nok en gang er vi vitne til at mennesker trakasseres og jages fra sine hjem på verst tenkelig måte. Slike hendelser lammer folks mulighet til et normalt hverdagsliv. Hvor lenge må vi være vitne til denne type humanitær lidelse?, spør biskopen i brevet.

De siste ukenes hendelser rammer en befolkning som gang på gang er blitt utsatt for krig og konflikt. Biskopen oppfordrer kristne til å rekke ut en hånd og hjelpe sine medborgere i nød.

Nord-Kivu er en av landets mest mineralrike provinser og har i en årrekke vært et yndet oppholdssted for ulike rebellgrupper.

Flere nyheter fra DR Kongo

Bedre skolehverdag i DR Kongo.

Gir kvinner muligheter i DR Kongo

Nødhjelp til internt fordrevne i DR Kongo

Vanskelig for barna i DR Kongo

Caritas Norge i DR Kongo

I DR Kongo arbeider Caritas med temaer som matvaresikkerhet, godt styresett og demokrati, likestilling, fred og hiv/aids. Målgruppen er i hovedsak fattige husholdninger som primært lever av jordbruk. Her kan du lese mer om Caritas Norges arbeid i DR Kongo.

Støtt vårt arbeid i DR Kongo
Vil du støtte vårt arbeid i DR Kongo? Gi et bidrag her, eller benytt Caritas Norges gavekontonummer 8200.01.93433. Merk innbetalingen med “DR Kongo”.

 

 

 

 

 

2018-02-05T14:49:08+00:00 23rd oktober, 2014|

About the Author: