Over åtte millioner i fare for å sulte i Malawi

//Over åtte millioner i fare for å sulte i Malawi

Malawi har erklært unntakstilstand på grunn av tørke- og sultkrise. Antall sultende i Malawi kan ifølge nye tall fra myndighetene øke fra 2,8 til over åtte millioner i løpet av året.

Dette tilsvarer rundt halvparten av landets befolkning. Det er langvarig tørke forårsaket av klimaendringer og værfenomenet El Niño som får skylden for matkrisen som har gjort landet helt avhengig av hjelp fra resten av verden.

Matkrisen er den verste Malawi har opplevd på mer enn ti år, og presidenten erklærte i april at landet er i unntakstilstand. «Situasjonen her er desperat. Folk mangler det mest grunnleggende som mat og nok vann. Barna slutter på skolen fordi de må hjelpe familien med å finne mat, og mange overlever kun på ett måltid om dagen eller mindre», forteller leder for internasjonal avdeling i Caritas Norge, Knut Andreas Lid. Han befinner seg for tiden i det kriserammede landet.

Luka Mumba er 10 år og går i fjerde klasse på en landsbyskole utenfor Malawis hovedstad Lilongwe. – Jeg klarer ikke å konsentrere meg på skolen. Jeg er trøtt og sulten, og ber om at regnet snart kommer slik at vi får nok mat.

Luka Mumba, 10 år og kommer fra Malawi. Foto: Caritas Norge

Malawi ber nå om hjelp fra det internasjonale samfunnet til å takle krisen. Presidenten sier landet har behov for 1,2 millioner tonn mat, og at mange mennesker vil trenge matvarehjelp ut resten av året og videre inn i 2017.

Sultkrisen rammer barna i Malawi hardt. De som fremdeles møter opp på skolen sliter med å konsentrere seg, og lærere rapporterer om elever som besvimer i timene. Noen barn tvinges også til prostitusjon for mat eller penger slik at familien kan overleve. Luka Mumba er 10 år og kommer fra Malawi. «Jeg klarer ikke å konsentrere meg på skolen. Jeg er trøtt og sulten, og ber om at regnet snart kommer slik at vi får nok mat.

Caritas Norge har besluttet å bistå med nødhjelp til krisen i Malawi. Pengene vil gå til å sikre de mest sårbare gruppene som kvinner, barn og eldre tilgang til mat og annet nødvendig utstyr for å overleve.

Støtt vårt arbeid i Malawi:

Gi et bidrag her
SMS: Send kodeord Tørke til 2160 (200,- kr per sms)
Benytt vår gavekonto 8200.01.93433
Vipps: 12135
Merk innbetalingen: Malawi

Enhver gave, stor eller liten, blir tatt imot med stor takknemlighet.

Sultkatastrofe i Malawi

 

2018-02-05T14:48:47+00:00 11th mai, 2016|

About the Author: