Pave Frans og Caritas Norge i Uganda

//Pave Frans og Caritas Norge i Uganda

Caritas Norge var til stede da pave Frans lørdag besøkte et hjem for funksjonshemmede, eldre og mennesker med HIV/Aids.

Pave Frans besøkte lørdag The Good Samaritan Sisters i Kampala Uganda. (Foto: Caritas Norge/Ingrid Finess Evensmo)

Pave Frans besøkte lørdag The Good Samaritan Sisters i Kampala, Uganda. (Foto: Caritas Norge/Ingrid Finess Evensmo)

Besøket var del av pave Frans’ Afrika-turné, som avsluttes i dag. Generalsekretær Martha Rubiano Skretteberg var invitert på grunn av Caritas Norges  langvarige samarbeid med Caritas Uganda. Caritas Norge driver flere prosjekter i regionen, blant annet i Uganda og i Den sentralafrikanske republikk (SAR). Sykehjemmet Paven besøkte,  The Good Samaritan Sisters er drevet av katolske nonner og har mottatt donasjoner fra norske katolikker, blant annet til å kjøpe rullestoler.

– Over hele verden gjør nonner slikt viktig og selvoppofrende arbeid i det stille. Derfor synes jeg det er flott at paven velger å gi dem anerkjennelse gjennom dette besøket, sier Martha Rubiano Skretteberg.

Generalsekretær i Caritas Norge, Martha Rubiano Skretteberg, Thoma Kaleba (90) fra Burundi og søster Therese som leder The Good Samaritan Sisters. (Foto: Caritas Norge/ Ingrid Finess Evensmo)

Generalsekretær i Caritas Norge, Martha Rubiano Skretteberg, Thoma Kaleba (90) fra Burundi og søster Therese som leder The Good Samaritan Sisters. (Foto: Caritas Norge/ Ingrid Finess Evensmo)

Snakket om rettferdighet
Hun forteller at Pavens budskap under besøket var at vi som samfunn ikke må glemme disse menneskene, og at hver enkelt ikke bare må være opptatt av oss selv. I talen sin la paven spesielt vekt på behovet for å skape mer inkluderende og rettferdige samfunn.  Han snakket også om betydningen av et sivilt samfunn for demokratisk utvikling og om hvor viktig det er med en fordeling av rikdom, slik at den kommer alle til gode.

– At han sier dette i Uganda er også viktig. De fleste ugandere opplever at situasjonen deres ikke har bedret seg noe særlig de siste årene, selv om regionen opplever vekst. President Museveni har sittet ved makten i nesten 30 år, og landet er preget av mye korrupsjon. I tillegg har sivilt samfunn et veldig begrenset handlingsrom, sier Skretteberg.

Ikke overraskende har Paven på sin reise i Afrika også lagt vekt på miljøspørsmål. Forhandlingene om en internasjonal klimaavtale starter i Paris denne uka, og pave Frans ønsker å mobilisere hele verden til handling.

Besøker SAR
Pave Frans har også bidratt til å sette fokus på behovet for fred og dialog mellom ulike grupper og religioner. Han ønsker å skape oppmerksomhet rundt disse utfordringene som Afrika står overfor, som har kommet helt i skyggen av flyktningkrisen i Europa og det som skjer i Midtøsten.

– For eksempel reiser paven til Den sentralafrikanske republikk (SAR) der det pågår en svært alvorlig krise som verden nesten ikke hører om. SAR er et av de farligste landene paven kan reise til, og det at han likevel gjør det er et viktig signal. Han vil oppfordre til dialog mellom kristne og muslimer som står mot hverandre i konflikten i landet, forteller Martha Rubiano Skretteberg.

Les avisa Vårt lands intervju med  Martha Rubiano Skretteberg.

 

 

 

2018-02-05T14:48:54+00:00