Paven med signal om å støtte de undertrykte

//Paven med signal om å støtte de undertrykte

– I en verden der overskriftene preges av journalisten Jamal Khashoggis forsvinging fra Saudi-Arabias ambassade i Tyrkia, og der mange prester risikerer livet og likvideres fordi de står opp for grunnleggende menneskerettigheter, er Pave Frans Helligkåring av erkebiskop Oscar Romero viktig. Det mener Alexander Golding, fagsjef i Caritas Norge.

English text here

Romero blir gjort til helgen i dag, søndag. Romero ble skutt mens han feiret gudstjeneste den 24. mars 1980 El Salvadors hovedstad, San Salvador. Uten frykt for sitt eget liv, hadde han ved gjentatte ganger og med økende kraft kritisert makteliten og militærets maktmisbruk og manglende vilje til å ta fatt på sosiale og økonomiske forskjeller i landet.

Drapsbølge på prester

I dag, 38 år senere, kan man snakke om drapsbølger på prester både på Filippinene og i Mexico. Golding viser blant annet til drapene på tre

prester i Mexico i april og mener det er betimelig å anta at det er en sammenheng mellom disse drapene og at Kirken og flere prester har vært tydeligere i sin kritikk av myndighetene.

– Det er grunn til å mistenke at grupper som støtter myndighetenes linje står bak flere av de likvideringene vi ser i Mexico, men også på Filippinene», forteller Golding.

Kritiserer av Duterte

På Filippinene knyttes angrep på prester i dag til den kritikk kirken kommer med at president Dutertes umenneskelige narkotikapolitikk. Under Dutertes presidentskap er likvidering av narkotikamisbrukere og narkotikalangere blitt en del av politiets ordinære virkemidler.

Farlig å være prest

I Mexico snakker man nå om en langvarig drapsbølge på prester. De siste seks årene skal et tyvetalls prester ha blitt regelrett likvidert eller kidnappet for senere å ha blitt dumpet døde i veikanten. Til tross for at Mexico ikke er del av en væpnet konflikter, er landet et av de farligste i verden å være prest i. Lite er gjort for å avsløre grupper og motiver bak prestedrapene i Mexico, men mange setter også disse drapene I sammenheng med at prester i større grad har tatt til order for kritikk av myndighetene.

Erkebiskop Oscar Romero Foto: Caritas Europa

Oppmuntring og oppfordring

Golding mener at Pave Frans med helligkåringen av Oscar Romero sender en tydelig oppmuntring til prester og andre som risikerer livet i land som Mexico. Men han fremhever også at det er en oppfordring også til legfolk og prester, i trygge land, til å stå opp mot fremmedfrykt, stigmatisering og radikalisering.

Les Caritas Europas artikkel om Oscar Romero her

2018-10-14T11:05:56+00:00 14th oktober, 2018|

About the Author: