Rettighetsaktivister arrestert på Sri Lanka

//Rettighetsaktivister arrestert på Sri Lanka

Mandag 17. mars kom meldingen om at to velkjente menneskerettighetsforkjempere har blitt arrestert på Sri Lanka. Den katolske presten Pater Praveen Mahesan, og en katolsk lekman, Ruki Fernando, ble på søndag anholdt under landets anti-terrorlovgivning. Arrestasjonen skjedde mens de oppholdt seg i Killinochchi for å tilby hjelp og bistand til de pårørende til en rekke savnede personer i området. Etter kraftige reaksjoner både på Sri Lanka og internasjonalt kom onsdag 19. mars den gledelige nyheten om at de to har blitt løslatt.

Nord i landet er sporene etter borgerkrigen fortsatt tydelige

Nord i landet er sporene etter borgerkrigen som tok slutt i 2009 fortsatt tydelige (foto: Caritas Norge 2013)

Kraftige reaksjoner førte fram
Arrestasjonen førte til kraftige reaksjoner både på Sri Lanka og internasjonalt. Blant de som uttalte seg om saken var Caritas Sri Lanka som gav uttrykk for bekymring over det som virker som en vilkårlig arrestasjon. I en uttalelse datert 18. mars oppfordret de myndighetene til å sikre at de arresterte får tilgang til familiene sine og advokater, og at etterforskningen gjennomføres på en åpen og ryddig måte. Uttalelsen fra Caritas Sri Lanka kan du lese her.

Etter å ha sittet fengslet i hovedstaden Colombo i to dager kom onsdag den 19. mars den gledelige nyheten om at Pater Praveen og Ruki Fernando har blitt løslatt. Dette er svært gledelig, men hele denne saken viser at det fortsatt finnes store utfordringer knyttet til vilkårlige arrestasjoner og menneskerettigheter generelt på Sri Lanka.

Caritas har tidligere skrevet om en bekymringsfull utvikling i menneskerettighetssituasjonen på Sri Lanka, hvor man over lengre tid har sett en tendens til at ytringsfriheten settes under press. Særlig har sivilsamfunnsorganisasjoner som arbeider med menneskerettighetsspørsmål fått begrenset handlingsrom de siste årene.

 

Caritas Norges arbeid på Sri Lanka
Caritas Norge har tidligere drevet humanitært arbeid og fredsarbeid på Sri Lanka og startet i 2013 opp et langsiktig samarbeid med Caritas Sri Lanka. Hovedtemaene for prosjektene vil være arbeid med matsikkerhet og arbeid med ofre for den langvarige konflikten i landet. I prosjektet vil vi samarbeide tett med srilankisk diaspora i Norge. Her finner du mer informasjon om Sri Lanka og om Caritas Norges arbeid på Sri Lanka.

2018-02-05T14:49:15+00:00 18th mars, 2014|

About the Author: