Sivil tragedie etter opptrapping av konflikt i Nagorno-Karabakh

//Sivil tragedie etter opptrapping av konflikt i Nagorno-Karabakh

Konflikten mellom Armenia og Aserbajdsjan har på nytt blusset opp og fått katastrofale følger for sivilbefolkningen i Nagorno-Karabakh. Caritas Armenia arbeider nå for å gi flyktningene humanitær assistanse i form av mat, klær og hygieneartikler.   

Selv om de to partene inngikk en våpenhvile i 1994 har området fortsatt vært preget av uro, konflikt og voldelige sammenstøt. De mest alvorlige kampene etter at våpenhvilen trådte i kraft var i 2014, inntil konflikten på nytt eskalerte søndag for to uker siden. Kraftige kamper brøt ut morgenen 27. september, og tunge militære våpen har blitt brukt i tett befolkede områder.

Kampen over territoriet har ført til hjerteskjærende sivile tap i over to uker. Hundrevis av hjem er ødelagt, og skoler, barnehager og sykehus ligger i ruiner. Veier, elektrisitet, gass og kommunikasjonsnettverk har også tatt kraftig skade av de voldsomme sammenstøtende. Så langt har minst 31 sivile liv gått tapt og over 200 er meldt skadet. Dette til tross for at partene selv hevder at kun militære mål blir angrepet.

Frykt og redsel preger nå hverdagen i Nagorno-Karabakh. Missiler flyr over hustakene og bomber slår ned i nabolag. Barn leker ikke lenger i gatene, og arbeidere er redde for å dra på jobb. Dessverre er det vanskelig å se for seg en fredelig løsning i nær framtid. Etter to uker med intense kamper møttes partene til dialog i Moskva. Der kom de til enighet om å gjenopprette våpenhvilen, som trådte i kraft lørdag kl 12:00. Allerede søndag morgen ble det rapportert om nye angrep og brudd på avtalen.

– Vi er nå på kanten av en krig i stor skala i Sør-Kaukasus, og det kan få helt uforutsigbare følger, uttalte den armenske statsministeren, Nikol Pasjinja, tidligere denne uka.

Igjen sitter en redd og fortvilet sivilbefolkning i krise, som har mistet sine hjem og sine levekår. Mange har ingen andre muligheter enn å forlate krigsområdet. De blir tvunget på flukt i søk etter trygghet andre steder. Ulike regioner i Armenia blir nå tilfluktssted for de fordrevne flyktningene, og migrasjonsdepartementet i landet har estimert at antallet flykninger har økt fra 10.000 til 15.000 de siste par dagene.

Tusenvis trenger hjelp til å få sine grunnleggende behov dekket. Caritas Armenia gir ut mat, varme klær og hygieneartikler. De jobber tett med andre organisasjoner og lokale myndigheter for å best mulig kunne bistå menneskene som kommer. Caritas Armenia har også sendt ut medisinsk utstyr til konfliktområdet, og jobber for å øke tilbudet av medisinsk assistanse og psykologisk hjelp til flyktningene.

Den humanitære katastrofen er hjerteskjærende, og dersom du ønsker å bidra til Caritas Armenias viktige arbeid kan du gjøre følgende:

Vipps: 91895 (merk betalingen «hjelp»),

Eller betale med kort nedenfor:

2020-10-15T13:31:26+00:00 15th oktober, 2020|

About the Author: