Sivile angrepet i leir for internt fordrevne i Sør Sudan

//Sivile angrepet i leir for internt fordrevne i Sør Sudan

18 mennesker ble drept og minst 50 skadet i voldelige opptøyer mellom ulike etniske grupper i en leir for sivile i Malakal i Sør-Sudan forrige uke. Halve leiren ble ødelagt og 20 000 mennesker som flyktet ut av leiren befinner seg nå i en prekær situasjon.

Væpnede menn kledd som soldater brøt seg inn i den FN beskyttede leiren og deltok i kampene. Sikkerhetsrådet har fordømt angrepet, spesielt det som ser ut som involvering av soldater fra Sør Sudans væpnede styrker. Det vil ta tid å bygge opp igjen de delene av leiren som ble ødelagt, inkludert to helseklinikker. Mange av de som måtte flykte klandrer FN-styrkene for ikke å ha beskyttet dem, og vil ikke flytte tilbake til leiren før FN garanterer deres beskyttelse.

Leiren ligger ved Malakal, som er den nest største byen i Sør Sudan. Byen har vært åsted for kamper mellom myndighets- og opprørs styrker siden maktkampen mellom president Salva Kiir og hans nestkommanderende Riek Machar førte til væpnet konflikt i 2013. Konflikten fikk raskt etniske overtoner, noe som også viste seg under angrepet på den FN beskyttede leiren. De deler av leiren som huset Shilluk og Nuer befolkning ligger i aske, men de delene hvor Dinka-befolkningen bodde er urørt.

Illustrasjonsfoto: All rights reserved by ajvnsan

Illustrasjonsfoto: All rights reserved by ajvnsan

Masseflukt grunnet væpnede kamper kombinert med tørke har ført til at 2,8 millioner mennesker, nærmere 25% av befolkningen i Sør-Sudan, har nå et akutt behov for matvarehjelp.

Caritas Norge samarbeider med Caritas Sør Sudan og har et spesielt fokus på å sikre fortsatt utdanning for barn som er berørt av konflikten. Caritas Sør-Sudan fordømmer angrepet på sivile på det sterkeste.

Gjennomføringen av fredsavtalen som ble signert i august 2015 har gått tregt, men da president Salva Kiir gjeninnsatte Riek Machar som visepresident forrige uke steg håpet om at man denne gangen kan få det til. Det gjenstår imidlertid å se om Riek Machar vil finne sikkerhetssituasjonen i hovedstaden Juba tilfredsstillende og vende tilbake fra eksil for å fortsette fredssamtalene.

 

2018-02-05T14:48:50+00:00 23rd februar, 2016|

About the Author: