Med støtte fra våre givere og Utenriksdepartementet har Caritas Norge startet et nødhjelpsprogram for 3 500 barn under fem år og ett tusen gravide og ammende kvinner i Venezuela. Caritas Venezuelas ansatte og frivillige overvåker ernæringssituasjonen til barna og kvinnene og deler ut mat, kosttilskudd og medisiner.

Før Grendimar (6) fikk hjelp av Caritas, bare sov og gråt hun hele dagen. Nå smiler og leker hun igjen. Foto: Caritas Internationalis
Vil DU bidra til at flere barn i Venezuela slipper å sulte? Send en SMS til 2160 med kodeord Venezuela (200 kr per SMS)
– Hun var så tynn at du ikke engang kunne se henne i sengen. Da jeg badet henne var hun bare bein, sier Yusmarely.
Yusmarely bor sammen med sine tre barn i Tomuso i Venezuela. Galopperende inflasjon har ødelagt befolkningens kjøpekraft og den unge moren strever med å skaffe nok mat til familien sin. Hun har blitt vant til de lange køene som varer i flere timer, for å kjøpe noe så enkelt som maismel for å lage den venezuelanske retten arepa. En pose kan koste så mye som halvparten av en gjennomsnittlig månedslønn på $1,50. Hver eneste dag går prisene opp. Ett kilo egg kan doble seg i pris på bare får dager.
En kamp for å unngå sulten
Som de fleste mødre i Venezuela, må Yusmarely på grunn av krisen planlegge godt når hun bestemmer når barna skal få mat, slik at de føler minst mulig sult.
– Jeg har ikke nok til å gi dem tre måltider om dagen. Jeg prøver å gi dem mat klokken elleve eller tolv, slik at de har spist før de går på skolen, deretter klokken syv eller åtte, sånn at de kan legge seg med middag i magen, forteller hun.
Matmangelen førte til at midjemålet til hele familien krympet og Yusmarely ble bekymret for sine barns helse. Hennes seks år gamle datter Grendimar ble så tynn at hun gråt og sov seg gjennom dagen. Heldigvis var det håp å finne i nærheten.
Helsekontroller hos Caritas
Hver uke arrangerer den lokale Caritas-avdelingen helsekontroller for barn under fem år. Grendimar var over aldersgrensen, men det stoppet ikke Yusmarely fra å ta med henne og tre år gamle Greivis dit for å be om hjelp.
Frivillige fra Caritas veide dem, målte omkretsen rundt venstrearmen deres og konkluderte med at de trengte oppfølging med kosttilskudd på grunn av underernæring. I de siste månedene har barna forandret seg. Dagene der Grendimar kun sov og gråt er over.
– Det Caritas har gjort er utrolig. De har bidratt til at mange barn ikke lider av underernæring. Jeg blir så glad når jeg ser Grendimar med masse energi. Hver dag veier hun mer.
Yusmarely bekymrer seg ikke lenger for at Grendimars klær skal falle av, men hun har en ny bekymring.
-Jeg sier at hun ikke må få større føtter, for hvordan skal vi ha råd til et nytt par sko?
Se videointervju med Yusmarely på spansk med engelsk tekst under og les hele reportasjen om familiens kamp mot sulten på engelsk, spansk eller fransk hos Caritas Internationalis.
Artikkelen fortsetter under videoen.
Caritas Venezuela undersøkte 18 890 barn og 988 gravide kvinner rundt omkring i landet i fjor.
– I begynnelsen av 2018 var 17 prosent av barna Caritas undersøkte underernærte. I det siste har myndighetene sluppet til flere internasjonale hjelpeorganisasjoner. Det har ført til en svak forbedring av ernæringssituasjonen. Det er vi svært glade for, men det er viktig å understreke at de grunnleggende årsakene til den humanitære krisen i Venezuela er der fortsatt, som hyperinflasjon og stor mangel på mat og medisiner, sier leder av internasjonal avdeling i Caritas Norge, Marit Sørheim.
Dramatisk utvikling
Den politiske og humanitære krisen i Venezuela har utviklet seg sakte over mange år og forverret seg drastisk de siste to til tre årene. Millioner av mennesker har havnet i bunnløs fattigdom. Hverdagen er blitt en kamp for å skaffe nok mat. Over to millioner mennesker har forlatt landet og utløst en historisk migrasjonsbølge i Latin-Amerika. Befolkningen lever i stor usikkerhet og barnedødeligheten har økt mer i Venezuela enn i noen av verdens verst væpnede konflikter.
Onsdag denne uken tok utviklingen en dramatisk vending da det brøt ut voldelige demonstrasjoner og nasjonalforsamlingens leder, Juan Guaidó, erklærte seg som midlertidig president. Dette skjer etter at Maduro 10. januar i år ble gjeninnsatt som president etter et valg som ikke ble anerkjent internasjonalt. Mens kaos råder, lider befolkningen. Caritas er svært bekymret for at situasjonen skal ramme de mest sårbare enda hardere.
Håp om endring
– Våre samarbeidspartnere melder om stor usikkerhet og en blanding av håp om endring til det bedre og frykt for at situasjonen skal eskalere og ende i væpnet konflikt. Samtidig uttrykker de glede over at det nå er stor internasjonal oppmerksomhet om den humanitære situasjonen i landet og internasjonal støtte til at demokratiske prinsipper må gjelde i løsningen av den politiske og økonomiske krisen, forteller Marit Sørheim.
Hør intervjuet med Marit Sørheim i NRKs Nyhetslunsj i dag her
Les NRKs reportasjer fra Venezuela
Venezuela: 200 000 barn i fare for å dø av sult
nrk.no 26. januar 2018
Selv Chavez-tilhengere håper på endring
nrk.no 3. februar 2019
Vårt land om migrasjonsbølgen fra landet, 9. november 2018
Nå har tre millioner flyktet fra landet
BBCs reportasje om dem som blir igjen i landet, 28. august 2018
Left behind: How Venezuela crisis is tearing families apart.
Les flere reportasjer og intervjuer fra Caritas Internationalis om situasjonen i Venezuela her
Våre kronikker og innlegg om Venezuela:
Venezuela går enda et mørkt å i vente: Sultrammet og på randen av krig. Dagsavisen 18. januar 2019
Venezuelas egentlige krise Klassekampen 26. januar 2018
Det haster for befolkningen i Venezuela Stavanger Aftenblad 18. september 2017
Vil DU bidra til at flere barn i Venezuela slipper å sulte? Send en SMS til 2160 med kodeord Venezuela (200 kr per SMS)
Leder for internasjonal avdeling hos Caritas Norge, Marit Sørheim, kan kontaktes for intervjuer på telefonnummer 900 67 826.