Som deltaker i Caritas-program har Jaspher Obua fått både kone og barn

//Som deltaker i Caritas-program har Jaspher Obua fått både kone og barn

Jaspher er en av deltakerne i Caritas´ fireårige matsikkerhetsprogram i Nord-Uganda. Her jobber vi for å støtte småskalabønder med teknikker innen klimatilpasset jordbruk, øke deres inntekter, forbedre ernæring og rettighetsarbeid.

Programmet har fokus på likestilling og inkludering av eldre, funksjonshemmede og personer med hiv/aids. Caritas Norge var nylig i distriktet Lira og besøkte landsbyen Oteno, hvor vi støtter bønder for å sikre tilgang til ernæringsrik og variert mat året rundt, også i tørkeperiodene. I Uganda arbeider vi sammen med Caritas Uganda og lokale Caritas-organisasjoner. Blant annet har landsbyboerne bygget energieffektive ovner, slik at de nå kan lage mat med kun én vedkubbe, og slik spare på brenselsforbruket. Videre har man fått på plass håndvaskrutiner, toalettfasiliteter, og lagring av vann til bruk for avlingene i tørre perioder.

Jaspher, i dag 42 år gammel, ble rammet av polio som seksåring. Som resultat av dette benytter han i dag hender og en spesiallaget sykkel for å komme seg rundt. Han er takknemlig for å kunne være med i Caritas-programmet, som i landsbyen har fått et eget slagord – «Change the Village». Han sier at han gjennom deltakelsen har blitt mer attraktiv blant kvinner, og han har nå fått både kone og barn. Nå har han ett barn, totalt ønsker han seg fem. Han tar med Caritas til sitt hjem, hvor han blant annet dyrker løk, søtpotet og mais i kjøkkenhagen.

Jaspher er en av mange ugandere som har vært internt fordrevet på grunn av væpnet konflikt, og har tilbrakt flere år i en flyktningleir. Han bor i dag på eiendommen som tilhørte hans forfedre. Han forteller:

– Mitt hjem så ikke slik ut før, nå er det renere. Jeg sparer tid og brensel med min energibesparende ovn, samt at det er mindre røyk.

For fremtiden har Jaspher planer om å bygge et solid hus, med ståltak, istedenfor dagens halmtak. Ved neste besøk er Caritas spent på å se hvor mange barn det da er i familien Obua.

Av Tobias Wilbers, programkoordinator Caritas Norge

2020-03-20T15:39:35+00:00 20th mars, 2020|