Sultkrise i Venezuela 

//Sultkrise i Venezuela 

Skyhøy inflasjon, kriminalitet og sult preger landet som for få år siden var blant de rikeste i Latin-Amerika. Det rammer barna hardt.

15 prosent av barna som Caritas Venezuela har undersøkt er dramatisk underernærte, slik at det er fare for liv og helse. (Foto: Caritas Venezuela)

15 prosent av barna som Caritas Venezuela har undersøkt er dramatisk underernærte, slik at det er fare for liv og helse. (Foto: Caritas Venezuela)

Tekst: Ellen Høvik, foto: Knut Andreas Lid og Caritas Venezuela  

På kort tid har mellominntektslandet i Sør-Amerika blitt en økonomisk og humanitær katastrofe. Landet opplever en saktegående krise, der sult og død sniker seg på. Inflasjonen er på 2000 prosent fra 2014, og månedsinntekten rekker kun til et dusin egg.

– Situasjonen er katastrofal, og det er få utsikter til bedring. Dette kan ende dårlig, sier Knut Andreas O. Lid, fungerende generalsekretær i Caritas Norge. Lid besøkte nylig landet og han er dypt bekymret for barna som rammes.

– Venezuela får en tapt generasjon. Den økonomiske krisen har ført til matmangelen som merker barna for livet.

Barna sulter 

Caritas igangsatte for rundt 18 måneder siden en jevnlig kartlegging av helsesituasjonen til barn under fem år. Utviklingen er alarmerende. Syv av ti barn som er undersøkt er underernærte. 15 prosent av barna er dramatisk underernærte, slik at det er fare for liv og helse. FNs definisjon på en humanitær krise går ved ti prosent.

Forsker og ernæringsekspert Susana Rafalli i Caritas Venezuela. (Foto: Arnt Stefansen)

– Vi har verken mat, medisiner eller mennesker nok til å hjelpe alle som trenger det. Behovet for nødhjelp er enormt, forteller forsker og ernæringsekspert Susana Rafalli i Caritas. Hun står bak helseundersøkelsene og deltar i hjelpearbeidet.

-Utviklingen går svært raskt. Vi ser daglig barn vi frykter skal dø av sult, sier Rafalli. I januar måtte Caritas kutte ned på medisinutdelingen på grunn av mangel på varer. Matutdelingen er oppskalert fordi behovet er så stort.

Marisol Carreño er bekymret for sine barn og barnebarn. her i samtale med Caritas Norges fungerende generalsekretær, Knut Andreas O. Lid (Foto: Caritas Norge)

Marisol Carreño er bekymret for sine barn og barnebarn.
her i samtale med Caritas Norges fungerende generalsekretær, Knut Andreas O. Lid (Foto: Caritas Norge)

Kokt risvann som morsmelkerstatning 

17 år gamle Marioli Carreño er en av de mange som føler sulten på kroppen. Hun har ikke brystmelk, og sønnen Michael på elleve måneder risikerer å dø av underernæring.

– Jeg må ha hjelp, sier Marioli.

– Det finnes ikke morsmelkerstatning, så vi har ikke annet å gi ham enn kokt risvann. Det er det lite næring i. Han er slapp og frykter han skal dø av sult, forteller hun.

Marioli  ser hjelpen fra Caritas som den eneste muligheten for Michael til å overleve.

17 år gamle Marioli har ikke brystmelk og frykter at sønnen Michael skal dø av sult. Hos Caritas får hun hjelp. Foto: Arnt Stefansen.

Negativ spiral 

Årsakene til krisen er mange; feilslått politikk, internasjonale sanksjoner, dramatisk fall i statens inntekter etter oljeprisfall. Kombinasjonen er blitt dødelig.

-Folk frykter å dø av sult. De selger alt for å kjøpe mat. Husene tømmes for verdier, for å skaffe mat på bordet. Jeg så foreldre som var utmagret fordi maten gikk til barna deres. Når alt er solgt forlater folk landet, forteller Lid.

Hjerneflukt

Venezuela tømmes nå for nødvendig kompetanse. 52 000 leger har reist, 24 000 tannleger, entreprenørene har etablert seg utenlands, ingeniører likeså. Det sies at 1,2 millioner venezuelanere har flyttet til Colombia. Hundretusener har dratt til andre naboland.

– Pengene har mistet sin verdi, og landbruket har ikke midler til å øke produksjonen. Dette fører til økt konflikt. Det kom for eksempel ikke inn mat til Caracas mens jeg var der. Alle lastebilene med mat ble ranet. Folk er desperate, forteller Lid.

Lid mener situasjon utfordrer bildet myndighetene holder hardt på; Venezuela som sosialismens fyrtårn i det 21. århundre. Nå sprekker det.

– Folk bryr seg ikke om hvem som har ansvaret. De er opptatt av å redde livet. Nå må regjeringen og opposisjonen samarbeide, slik at hjelp kommer fram.

President Nicolás Maduro nekter for at situasjonen er dramatisk og avviser hjelp fra utlandet. Caritas er en av svært få aktører som får yte nødhjelp i landet.

– Fremover må verdenssamfunnet presse myndighetene i landet il å ta imot nødvendig hjelp. Hvis ikke vil barnedødeligheten øke dramatisk i månedene som kommer, mener Lid.

STØTT BARNA I VENEZUELA 
SMS: Kodeord «Venezuela» til 2160 (200 kr)
Vipps: 12135, merk betaling «Venezuela»
Gavekonto: 8200.01.93433, merk betaling «Venezuela»

Bakgrunn

Den frodige republikken med både kystlinje og port mot Andesfjellene var i mange år et middelinntektsland på grunn av olje. Venezuela har verdens største oljereserver, og har vært en av verdens største oljeeksportører. 95 prosent av landets eksportinntekter er fra olje. Tidligere president Hugo Chávez nasjonaliserte oljebransjen og andre sektorer som en del av sitt sosialismeprosjekt. Da oljeprisene sank i 2014 forverret økonomien seg kraftig. Etter Chávez død anklages hans etterfølger Nicolas Maduro av opposisjonen for å være årsaken til krisen i landet, med et stadig mer diktatorisk styre. Selv mener Maduro at USA står bak inflasjonen og krisen i landet. Regjeringen leverer ut matposer gjennom lokale ledere en gang i måneden. Innholdet varer en ukes tid. I år er det presidentvalg i Venezuela og Maduro søker om fornyet tillit fra en hardt prøvet befolkning for å videreføre sin revolusjon.

Her kan du lære mer om situasjonen i Venezuela og caritas Venezuelas arbeid. Spansk tekst og tale.

 

 

2018-05-08T12:44:03+00:00 25th januar, 2018|

About the Author: