Tropisk supersyklon rammer Filippinene svært hardt

//Tropisk supersyklon rammer Filippinene svært hardt

Den mest ødeleggende syklonen på nær ti år slo inn over Filippinene søndag 1. november. Denne uken ble landet rammet hardt igjen. Begge sykloner har tatt mange liv og rammet de sør-østlige, sør-vestlige, og sentrale delene av landet svært hardt. Hovedstaden Manila slapp unna de verste skadene under den første syklonen, men har blitt hardt rammet denne uken.

Et redningsteam i byen San Nicholas i Nabua, som ligger sør-vest i provinsen Camarines Sur på Filippinene. På ettermiddagen 1. november rakk de stigende vannmengdene befolkningen til midjen og mange måtte reddes ut med båt.
Foto: Nassa/Caritas Filippinene.

For andre gang på under to uker har tropiske sykloner rammet Filippinene med dødelig kraft. Den tropiske syklonen Goni slo inn over Filippinene søndag 1. november og raserte opp mot 90% av husene i byen Virac. Her bor 70.000 mennesker og var den den første byen som ble rasert da syklonen traff land. Virac ligger helt sør på øya Catanduanes Island, sør-øst for hovedstaden Manila og er én av øyene, som ligger nær ubeskyttet mot de nord-østlige delene av Stillehavet. Syklon nummer to har rammet Manila hardt, i tillegg til områdene nord-øst for hovedstaden. Begge sykloner bringer med seg oversvømmelser, jordskred og elver, som går over sine bredder, samtidig som de tar med seg potensielt dødelige jordmasser på sin vei.

Begge syklonene har beveget seg over store deler av øystaten sør-øst/sør-vest og nord-øst for Manila, samtidig som syklonen Vamco, som rammet landet denne uken, også har forårsaket store skader og dødsfall også i Manila. Samtidig som mange lokalsamfunn fortsatt rydder opp og reparerer skadene etter den første syklonen, ble de rammet igjen denne uken. Vannmasser, ødelagt infrastruktur og ødeleggelser på strømnettet rammer befolkningen hardt. Myndighetene rapporterer at rundt 200.000 mennesker har blitt evakuerte og at nær 2 millioner mennesker i Manila og nærområdene mistet all tilgang til elektrisitet, da syklonen rammet på onsdag.

Minst 25 mennesker er rapportert omkommet da super-syklonen Goni rammet landet i begynnelsen av november. De totale dødstallene under syklonen Vamco er foreløpig oppe i 15, men antas å stige ytterligere. Samtidig er hundretusener tvunget til å evakuere hjemmene sine og mange har mistet livsgrunnlaget sitt. Syklonen Vamco er syklon nummer 21, som rammer landet så langt i år. Begge syklonene, som har rammet så langt i november er del av den årlige syklon-sesongen, men har rammet hardere enn mange av de tidligere stormene i år.

Caritas Filippinene har siden syklonene traff land bidratt med støtte til de som er rammet og evakuerte. Med to kraftige sykloner på så kort tid er behovene enorme. Caritas Filippinene koordinerer med mange ulike aktører for å kunne bidra med nødhjelp til de som er rammet. De tropiske syklonene rammer et land, som allerede er hardt rammet av Covid-19-krisen.

Vil du bidra?
– Caritas Norge følger situasjonen nøye og vil nå i samarbeid med våre partnere på Filippinene bidra for å koordinere tiltak for å styrke lokal kapasitet, sier leder for utlandsarbeidet i Caritas, Marit Sørheim. Vi bidrar med mat, vann og husly til de, som trenger det mest.

Caritas er et av verdens største humanitære nettverk og har lang erfaring med å koordinere nødhjelp og annen støtte under og etter naturkatastrofer som rammer Filippinene årlig.

Av Nina Brattvoll, humanitær koordinator, Caritas Norge.

*Saken ble skrevet 3.11 og oppdatert 12.11.

Syklonen har skapt voldsomme ødeleggelser og humanitær nød. Ofrene trenger vann, mat og husly, og Caritas Filippinene samler nå sine ressurser for å hjelpe dem som er rammet.

Du kan støtte deres viktige nødhjelpsarbeid ved å gi en gave her:

2020-11-13T10:17:55+00:00 2nd november, 2020|