Våpenhvile avblåst i Colombia

//Våpenhvile avblåst i Colombia

Søndag 20. januar kom nyheten om at FARC-EP avblåser sin ensidige våpenhvile i forbindelse med de Colombianske fredsforhandlingene som nå pågår på Cuba. Dette er ingen overraskende nyhet. FARC–EP presiserte allerede da de innførte våpenhvilen at denne hadde en begrenset varighet. Den skulle avsluttes 20. januar, altså to måneder etter at den ble igangsatt. Colombianske myndigheter har allerede fra starten av forhandlingene utelukket mulighetene for en bilateral våpenhvile. At den colombianske regjeringen ikke innførte en våpenhvile, som var FARC-EPs krav for en videreføring av våpenhvilen, var derfor heller ingen overraskelse.

Fortsatt positivitet i forhandlingene
Det er forventet at FARC vil intensivere krigen og myndighetene frykter en bølge med angrep. Men dette setter ikke nødvendigvis fredssamtalene i fare. Tvert i mot rapporterer partene om god framgang i fredssamtalene på Cuba. Partene forhandler for øyeblikket om det såkalte jordspørsmålet, et av kjernespørsmålene i den colombianske konflikten. Denne delen av forhandlingene forventes ferdigstilt før påske. Håpet om en løsning på konflikten i Colombia lever dermed videre.

Sivilbefolkningen utsatt
For sivilbefolkningen er derimot nyheten om at våpenhvilen avblåses mer urovekkende. Våpenhvilen var et kjærkomment avbrekk i en snart 50 år lang konflikt, en konflikt som har ført til at over 600 000 mennesker har mistet livet og flere millioner har blitt drevet på flukt. Når denne nå avblåses må mange igjen leve i frykt for sine egne eller sine nærmestes liv.

I filmen under har Caritas Colombia og CAFOD (Caritas Storbritannia) intervjuet mennesker som lever i kryssilden mellom FARC-EP og den Colombianske hæren (filmen har spansk tale, men er tekstet på engelsk). Menneskene som intervjues tilhører urbefolkningsgruppen Awá og har siden 2006 vært på flukt, etter at kamphandlinger mellom FARC-EP og regjeringsstyrker gjorde det for farlig å bli i området de bodde.

Caritas Norge har samarbeidet med Caritas Colombia om fredsbyggende tiltak siden 1998. Her kan du lese mer om vårt arbeid i Colombia.

2018-02-05T14:49:26+00:00 24th januar, 2013|

About the Author: