Flyktningleiren Bidibidi i Uganda er nå verdens største. Uganda har tatt imot nærmere én million flyktninger fra det krig- og sulterammede nabolandet Sør-Sudan.

Joseph Malis (39) har fått hjelp av Caritas til å skaffe mat til lille Flora og resten av familien. (Foto: Tommy Trenchard for Caritas)
Av Ingrid Finess Evensmo, programkoordinator i Caritas
- Alle husene ble brent ned av regjeringssoldater. Selv maten brant opp. De bare kom og begynte å skyte. Tre mennesker ble drept, og jeg var fryktelig redd.
Det er snart ett år siden Justin Malis landsby i Sør-Sudan ble angrepet. Samme dag bestemte han seg for å flykte. Han leide en lastebil som hadde plass til familien hans og femti slektninger, inkludert babyen Flora (på bildet), og kjørte sørover mot grensen til Uganda.
Det var liten tid til å ta med seg eiendeler, og det de fikk med seg mistet de på veien. Da de endelig kom frem til flyktningleiren Bidibidi i Uganda hadde de ingenting. Nå har Justin og familien fått et enkelt hjem, en åkerlapp til å dyrke mat, og funnet trygghet fra urolighetene i hjemlandet.
Liberal flyktningpolitikk
Den pågående konflikten i Sør-Sudan har så langt drevet to millioner mennesker på flukt. Nabolandet Uganda har tatt imot nesten halvparten av dem. Et område i Nord-Uganda som for kort tid siden bare var skog og savanne, huser nå verdens største flyktningleir – Bidibidi.
Flyktningene i Uganda trenger både mat, vann og helsehjelp. Uganda har lenge hatt en av de mest liberale flyktningpolitikkene i verden. Nyankomne flyktninger kan arbeide, og får tildelt et lite stykke land. Men nå nærmer mottaksapparatet seg en smertegrense.
Lærer jordbruksteknikker

David Songa (26) gir flyktninger opplæring i matproduksjon, slik at de kan klare seg selv. (Foto: Tommy Trenchard for Caritas)
Siden 2016, da Bidbidi ble åpnet, har Caritas-organisasjoner lært opp flyktningene i matproduksjon slik at de skal bli bedre i stand til å kunne klare seg selv. I løpet av høsten, vil 40 000 flyktningfamilier få tildelt såfrø og redskaper til å dyrke korn, kassava og grønnsaker.
David kom til Bidibidi i august i fjor. Hjemme i Yei i Sør-Sudan hadde han nettopp fullført lærerutdanning da han ble tvunget til å flykte fra soldater som drepte vennene hans.
- Jeg hadde ikke lyst til å dra. Jeg hadde nettopp fått universitetsgraden min, så jeg hadde lyst til å bli værende og bygge opp noe, forteller han.
David får i det minste undervise nå, selv om omstendighetene ikke er helt de han hadde tenkt seg.
- Jobben min er å lære opp bønder på vegne av Caritas. Jeg jobber med ti grupper med mellom 30-40 bønder i hver.
Han har selv fått opplæring av Caritas i moderne jordbruksteknikker, kjøkkenhagedyrking og produksjon for salg.
- Jeg lærer de andre flykningene om klimasmart landbruk, om ulike plantetyper og hvordan dyrke dem. Nå er alle spente på å se hva som vil skje, sier David.
Politisk konflikt
Det som utløste borgerkrigen i Sør-Sudan i 2013, var en politisk konflikt om makten i landet mellom presidenten og den gang visepresident Riek Machar. Tusenvis av sivile har blitt drept i det mange nå snakker om som et begynnende folkemord. Det er lite trolig at flyktningene i Uganda vil vende tilbake til Sør-Sudan i nærmeste fremtid.