Verdens største flyktningleir

//Verdens største flyktningleir

Flyktningleiren Bidibidi i Uganda er nå verdens største. Uganda har tatt imot nærmere én million flyktninger fra det krig- og sulterammede nabolandet Sør-Sudan.

Joseph Malis, 39, photographed with his daughter in his tent in Bidi Bidi refugee camp in northern Uganda. Malis fled his home in Gimono village, South Sudan, after government soldiers burned it down and killed three people there in August. Malis already harvested the first of his crop of cow-peas, grown from seeds donated by Caritas, which he used to supplement the family’s diet of maize and beans.

Joseph Malis (39) har fått hjelp av Caritas til å skaffe mat til lille Flora og resten av familien. (Foto: Tommy Trenchard for Caritas)

Av Ingrid Finess Evensmo, programkoordinator i Caritas

  • Alle husene ble brent ned av regjeringssoldater. Selv maten brant opp. De bare kom og begynte å skyte. Tre mennesker ble drept, og jeg var fryktelig redd.

Det er snart ett år siden Justin Malis landsby i Sør-Sudan ble angrepet. Samme dag bestemte han seg for å flykte. Han leide en lastebil som hadde plass til familien hans og femti slektninger, inkludert babyen Flora (på bildet), og kjørte sørover mot grensen til Uganda.

Det var liten tid til å ta med seg eiendeler, og det de fikk med seg mistet de på veien. Da de endelig kom frem til flyktningleiren Bidibidi i Uganda hadde de ingenting. Nå har Justin og familien fått et enkelt hjem, en åkerlapp til å dyrke mat, og funnet trygghet fra urolighetene i hjemlandet.

Liberal flyktningpolitikk

Den pågående konflikten i Sør-Sudan har så langt drevet to millioner mennesker på flukt. Nabolandet Uganda har tatt imot nesten halvparten av dem. Et område i Nord-Uganda som for kort tid siden bare var skog og savanne, huser nå verdens største flyktningleir – Bidibidi.

Flyktningene i Uganda trenger både mat, vann og helsehjelp. Uganda har lenge hatt en av de mest liberale flyktningpolitikkene i verden. Nyankomne flyktninger kan arbeide, og får tildelt et lite stykke land. Men nå nærmer mottaksapparatet seg en smertegrense.

Lærer jordbruksteknikker

David Songa gir flyktninger opplæring i matproduksjon, slik at de kan klare seg selv. (Foto: Tommy Trenchard for Caritas)

David Songa (26) gir flyktninger opplæring i matproduksjon, slik at de kan klare seg selv. (Foto: Tommy Trenchard for Caritas)

Siden 2016, da Bidbidi ble åpnet, har Caritas-organisasjoner lært opp flyktningene i matproduksjon slik at de skal bli bedre i stand til å kunne klare seg selv. I løpet av høsten, vil 40 000 flyktningfamilier få tildelt såfrø og redskaper til å dyrke korn, kassava og grønnsaker.

David kom til Bidibidi i august i fjor. Hjemme i Yei i Sør-Sudan hadde han nettopp fullført lærerutdanning da han ble tvunget til å flykte fra soldater som drepte vennene hans.

  • Jeg hadde ikke lyst til å dra. Jeg hadde nettopp fått universitetsgraden min, så jeg hadde lyst til å bli værende og bygge opp noe, forteller han.

David får i det minste undervise nå, selv om omstendighetene ikke er helt de han hadde tenkt seg.

  • Jobben min er å lære opp bønder på vegne av Caritas. Jeg jobber med ti grupper med mellom 30-40 bønder i hver.

Han har selv fått opplæring av Caritas i moderne jordbruksteknikker, kjøkkenhagedyrking og produksjon for salg.

  • Jeg lærer de andre flykningene om klimasmart landbruk, om ulike plantetyper og hvordan dyrke dem. Nå er alle spente på å se hva som vil skje, sier David.

Politisk konflikt

Det som utløste borgerkrigen i Sør-Sudan i 2013, var en politisk konflikt om makten i landet mellom presidenten og den gang visepresident Riek Machar. Tusenvis av sivile har blitt drept i det mange nå snakker om som et begynnende folkemord. Det er lite trolig at flyktningene i Uganda vil vende tilbake til Sør-Sudan i nærmeste fremtid.

2018-02-05T14:48:30+00:00