Vil hjelpe andre jenter ut av slavearbeid i gruver

/, moderne slaveri/Vil hjelpe andre jenter ut av slavearbeid i gruver

Sifa (17) ble utnyttet i en gruve. Nå fullfører hun ungdomsskolen og vil hjelpe andre unge jenter ut av gruvene.

Av Heidi Solheim Nordbeck, seniorrådgiver 

Heidi Nordbeck i DR Kongo

Mwenga i DR Kongo: Heidi Solheim Nordbeck sammen med Sifa (t.h.) og andre jenter som har fått hjelp i Caritas-prosjektet, med støtte fra Operasjons Dagsverk. (Foto: Caritas Congo)

– Mange kvinner og ungjenter lider i gruvene. Tidligere var jeg en av dem, sier Sifa Ugunzi betenkt og ser blygt ned.

Grov utnyttelse av jenter er fortsatt tabubelagt i lokalsamfunnet til tross for at det er svært utbredt i de mange uformelle gruvene i nærområdet.

Knuste stein for hånd

Caritas Norge møter 17-åringen på kvinnedagen ved Instiutute de Mwenga, en ungdomskole i Sør-Kivu. Takket være støtte fra Operasjon Dagsverk (OD) – kanalisert via Caritas Norge og Caritas Congo – får Sifa mulighet til å fullføre ungdomsskolen. Noe hun er svært glad for.

– Jeg ønsker å takke norske elever og Caritas for hjelpen. Tidligere hadde jeg ikke råd til å betale videre skolegang. Men jeg var så heldig å bli valgt ut til dette prosjektet, sier Sifa.

Hun jobbet med å knuse stein for hånd, i en gruve ved nabobyen Kamituga, ved hjelp at et verktøy i jern. Det som foregikk der, gjorde sterkt inntrykk på den unge jenta.

– Det er kjempehardt arbeid og gjør veldig ondt. Jeg opplevde mye rart i gruvene. Mennene der later som de er forelsket i deg. Vi må tenke på de andre jentene som er der og hjelpe de ut, sier hun rødkinnet.

Stort engasjement for andre

Og det er ikke tomme ord. Sifa har engasjert seg i elevrådet på skolen og tar aktivt del i støttegrupper (RECOPE) som besøker gruvene og driver opplysningsarbeid om – og utfører opplæring i barns rettigheter som del av prosjektet. Etter avlagt eksamen troppet hun opp samme ettermiddag for å delta på et fellesmøte mellom Caritas og representanter for prosjektets ulike støttegrupper i lokalsamfunnet. Pyntet for anledningen i knallgul t-skjorte og hodeplagg trer den vevre jenta frem blant de voksne og tar mot til seg:

– Jeg ønsker å takke RECOPE for all støtte. Det er mange kvinner og ungjenter i gruvene. De har ikke lyst til å være der. Men de gjennomgår mye elendighet for å overleve. Vi må hjelpe dem ut derfra, sier den vevre 17-åringen, og får stående applaus fra forsamlingen.

I begynnelsen av mars møtte jeg Sifa og hennes medelever under et prosjektbesøk i Sør-Kivu. Det var imponerende å se styrken hennes og engasjementet for å hjelpe andre unge jenter som lider samme skjebne.

Ungdomsmedvirkning er en viktig del av arbeidet til Operasjons Dagsverk. I 2019 samlet ungdom i Norge inn midler på OD-dagen som gikk til å hjelpe Sifa og andre ungdom gjennom prosjektet til Caritas. Innen 2024 er målet å hjelpe 10 000 unge i alderen 12 – 18 år ut av gruveindustrien.

Les også:
Trapper opp innsatsen mot moderne slaveri

2022-03-28T16:33:54+00:00 10th mars, 2022|

About the Author: