Yrkesutdanning for jenter gir likestilling

//Yrkesutdanning for jenter gir likestilling

ADVENTSAKSJONEN 2018: I Uganda har jenter vært diskriminert fra vugge til grav, men nå endres forholdene. Jenter får mulighet til å oppnå sine drømmer.

Tekst: Ellen Høvik, Foto: Alf Berg

Celina ser nye muligheter med skredderutdanningen. Foto: Alf Berg/Caritas Norge

– Hei, Jeg heter Cissy. 17-åringen kneler for 19 år gamle Martin Nguyen fra Norge når hun hilser.  Symbolikken i den underdanige knelingen oppleves anstrengt for en fra Norge.

– Hvorfor knelte du? spør Martin. Han er i Uganda som representant for Norges Unge Katolikker (NUK) for Adventsaksjonen 2018 der temaet er jenters rettigheter.

– Det var for å vise deg respekt, sier Cissy. Hun forteller at dette er en vanlig hilsemåte for jenter og kvinner overfor menn.

Cissy tror praksisen vil utryddes fordi kvinner og menn er mer likestilte i dag, men endringene skjer sakte.

I Uganda diskrimineres jenter gjennom ulike tradisjonelle skikker. De opplever å spise sist av matfatet, blir nedprioritert for skolegang og giftet bort for kuer i medgift.

– Jenter er flinkest på skolen, men vi er oppdratt til at gutter får flere muligheter likevel. Vi jenter må stå mer frem, men vi hemmes av at vi forsøker å være perfekte hele tiden.

Selv ønsker Cissy å være en rollemodell.

– Jeg ønsker å bli en rådgiver for andre jenter, – og en god, inspirerende mor.

Martin likte ikke følelsen når Cissy hilser på han ved å sette seg på knærne. Foto: Alf Berg/Caritas Norge

Gap mellom teori og praksis

Likestilling er en grunnleggende menneskerettighet og en forutsetning for bærekraftig utvikling, likevel så fortsetter praksisen.

– Alle i Uganda foretrekker et guttebarn fremfor et jentebarn, sier Mary Harriet Lamunu, koordinator for Uganda Women Parliamentary Association.

– Hvis det er lite penger så prioriterer familien å utdanne guttene. Folk tenker at en gutt er mer verdt enn en jente. Det trengs et holdningsskifte.

Mary forteller at hun hadde en far om nektet å prioritere sønnene over døtrene. Det gjorde at Mary begynte å jobbe for å endre holdninger til jenter.

– Jeg blir imponert over innsatsen for jenters rettigheter, sier Martin.

Hemmende lovpraksis

Turen går nordover på fine veier. Etter en bilferje og reise gjennom en vakker nasjonalpark, ankommer Martin byen Arua sammen med Caritas Uganda. Godfrey Onentho, påvirkningskoordinator i Caritas Uganda, tar oss med til en ressurssterk dame som mistet alt til sine svigerbrødre, da mannen døde.

Uganda praktiserer parallelle lovsystem som mange afrikanske land gjør. Det nasjonale lovverket referer til internasjonale lover som respekterer jenters rettigheter, men ved siden av tillates en tradisjonell praksis.

-I den tradisjonelle praksisen diskrimineres jenter og kvinner innenfor familie – og eiendomsrett. Her har vi en jobb å gjøre, sier Godfrey.

-Jeg hadde syv barn, men mistet huset og alt innboet. Det var ikke mulig å klare seg alene hos svigerfamilien min, så jeg flyttet tilbake til landsbyen

Margreth mistet hus og eiendeler til svigerfamilien da mannen døde. Foto: Alf Berg/Caritas Norge

jeg kommer fra. Her fikk jeg hjelp av min bror til å etablere meg på nytt, forteller Margareth.

-Denne praksisen hemmer utvikling; både for kvinnen selv, men også for hennes familie og landet vårt, påpeker Godfrey.

Utdanning er løsningen

Når barna starter i første klasse, er fordelingen mellom jenter og gutter lik. Det er først i puberteten at jentene dropper ut på grunn av barneekteskap, overgrep og fattigdom.

Å sikre jenter kvalitetsutdanning, helsetjenester, anstendig arbeid og rett til å eie eiendom vil gjøre at jenter kan delta i samfunnet og bidra i politiske og økonomiske beslutninger. Caritas Norge prioriterer derfor jenter i sine prosjekter.

Utdanningsmuligheter for flyktninger

Utenfor Arua ligger nå verdens største flyktningleir, Bidi Bidi. Presset på regionen er blitt ekstra hardt etter at borgerkrigen i Sør-Sudan igjen blusset opp. 270 000 flyktninger bor i Bidi Bidi. For noen av dem byr tilværelsen som flyktninger på muligheter de ellers ikke ville fått hjemme.

– Jeg liker å sy. Drømmen er å bli designer, forteller Celina (19).

De har laget fem plagg på tre måneder. Hun synes snittene er litt kjedelige og forteller at hun gleder seg til å sy mer moderne klær. Etter kurset gis elevene mulighet til å starte egen virksomhet.

– Min kunnskap er min kapital, smiler Celina.

SMS: Send Advent til 2160 (200 kr) eller Vipps til 12135. Merk betalingen Advent.

ADVENTSAKSJONEN 2018

Programmene som støttes av Adventsaksjonen 2018 skal sikre 16 000 familier i Uganda og DR Kongo matsikkerhet og økte inntekter til å overleve. Likestilling og kvinner og jenters rettigheter en viktig del av programmene.

• Opplysning om likestilling og jenters rettigheter
  • Forebygging av vold og barneekteskap
  • Utdanning og yrkesopplæring for jenter og kvinner
  • Spare- og lånegrupper for kvinner